Duitse rechtbank: UberPOP mag wel. Voor nu dan.

Official German taxis and their drivers wait for customers outside the airport in Frankfurt, September 13, 2014. A Frankfurt high court will hold a hearing on a recent lawsuit brought against Uberpop by Taxi Deutschland on Tuesday. San Francisco-based Uber, which allows users to summon taxi-like services on their smartphones, offers two main services, Uber, its classic low-cost, limousine pick-up service, and Uberpop, a newer ride-sharing service, which connects private drivers to passengers - an established practice in Germany that nonetheless operates in a legal grey area of rules governing commercial transportation. The company has faced regulatory scrutiny and court injunctions from its early days, even as it has expanded rapidly into roughly 150 cities around the world. Picture taken on September 13. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT SOCIETY TRANSPORT) Foto Reuters

Taxi-app UberPOP is voorlopig toch toegestaan in Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Frankfurt vanmiddag geoordeeld, meldt persbureau Reuters. Twee weken geleden verbood een lagere rechter in een spoedzitting de app die met taxi’s concurreert nog. Overtreding kon boetes tot 250.000 euro opleveren.

Het zou kunnen dat de app alsnog illegaal wordt verklaard, zei rechter Kurth. Maar er is geen reden voor een “direct gerechtelijk bevel”.

Taxi Deutschland, een koepelorganisatie van Duitse taxicentrales, daagde Uber voor de rechter. Het bedrijf zorgt volgens hen met UberPOP voor oneerlijke concurrentie, omdat chauffeurs ermee zonder licenties taxidiensten kunnen aanbieden.

Het snelgroeiende, Amerikaanse Uber levert in ongeveer 150 steden taxidiensten. Wereldwijd protesteren taxichauffeurs tegen de app. In Brussel werd de app eerder al verboden. Ook in Amsterdam rijdt UberPOP illegaal.

Lees ook ‘Uber - hoe één app de hele taxibranche op z’n kop zet’. Een longread over hoe het taxibedrijf naar Nederland kwam.

    • Anna Vossers