Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

2Doc: Shado’man

NPO 2,

23.05-0.10u.

Shado’man van visueel kunstenaar Boris Gerrets is een rauw portret van de Freetown Streetboys, een vriendengroep in de hoofdstad van Sierra Leone.

Zodra de zon verdwijnt veranderen de wijken in de stad in verzamelplekken voor dakloze gehandicapten. De Streetboys komen bij elkaar op één van de drukste kruispunten in de stad. Overdag is er geen plek voor hen. Ze zijn kreupel, doof, blind of hebben een andere handicap. Al van jongs af zijn ze uitgestoten door hun familie en de wereld om hen heen. Zonder te bedelen kunnen ze niet overleven.

Gerrets brengt de bizarre realiteit van het harde Afrikaanse straatleven op een filmische manier in beeld. De persoonlijke verhalen van de mannen en vrouwen maken indruk.

Zo droomt de blinde Lama ervan om een vrouw te ontmoeten zodat hij eindelijk tederheid in zijn leven voelen. Zijn goede vriend David is ook blind. Hij probeert voldoende geld bij elkaar te sprokkelen zodat hij het schoolgeld voor zijn zussen kan betalen. Het digitale documentairekanaal NPO Doc zendt direct na de uitzending van Shado’man een interview uit met Gerrets.

Hij praat daarin over het maken van zijn film.