Dit schrijven andere media vandaag

Green wet grass with dew on a blades. Shallow DOF

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Na ID&T en Q-Dance heeft het Amerikaanse SFX Entertainment nu ook Monumental, de Nederlandse organisator van de Awakenings-festivals, opgekocht. Daarmee heeft eigenaar Robert FX Sillerman in korte tijd ‘de grootste Nederlandse dancefestivals in handen gekregen‘, aldus de Volkskrant vandaag.

De krant waarschuwde in juni al voor de kooplust van miljardair en excentriekeling Sillerman en zijn ‘kaping van de Nederlandse festivals’. Zijn beursgenoteerde bedrijf nam vorig jaar voor 120 miljoen euro drie grote Nederlandse danceorganisaties over, waaronder ID&T. SFX had daarmee al Mysteryland, Defqon.1. en Sensation in handen en daar is nu dus technofestival Awakenings bijgekomen.

Oprichter Rocco Veenboer van Awakenings ziet geen gevaar in deze nieuwste overname van SFX. Hij vindt het juist positief dat een steeds grotere groep Nederlanders nu een flinke vinger in de pap krijgt bij de Amerikaan. Daarbij hoopt hij dat de sound van Awakenings met de mankracht en het kapitaal dat SFX heeft de wereld gaat veroveren.

Nieuwe tool Apple om U2 album te verwijderen

Niet iedereen was even blij met de nieuwe cd van U2, een cadeautje van Apple dat vorige week opeens in iedere iTunes library verscheen. Vandaar dat het bedrijf nu een tool beschikbaar heeft gesteld waarmee Songs of Innocence, de nieuwe cd van U2, weer verwijderd kan worden, aldus het AD. De tool komt na verschillende klachten van gebruikers die het album maar niet op eigen kracht gedelete kregen.

U2 verraste vorige week door de nieuwe plaat tijdens de de grote Apple-productpresentatie in Cupertino te lanceren. Een discutabele stunt, noemde NRC Handelsblad het al, maar ‘met een potentieel van een half miljard luisteraars is het voor U2 vooral big business’.

Volgens Bloomberg waren vooral de jonge iTunes-gebruikers, de generatie die U2 helemaal niet kent, niet te spreken over de ongevraagde nieuwe aanwinst in de library. Ook ontevreden met Songs of Innocence? Wissen kan hier.

Cowboy Bill naar Beursplein 5

Cowboy Bill komt naar Beursplein 5, schrijft de Telegraaf vandaag. Bill Ackman, de activistisch belegger die sinds 2013 een kruistocht voert om de Amerikaanse miljardenonderneming Herbalife te ontmaskeren als een frauduleus piramidebedrijf, brengt binnen vier weken een deel van zijn hedgefondsimperium Pershing Square Holdings naar de beurs in Amsterdam.

De krant noemt de zet verrassend. Ackerman schijnt de stap naar Amsterdam te willen maken omwille de soepele regulering en de recente andere grote listings uit het buitenland. Eerder dit jaar kwam het Franse kabelbedrijf Altice ook al naar Beursplein 5. In Amsterdam zijn ze verheugd met de komst van Cowboy Bill. Met steeds meer internationale listings lijkt de beurs binnen de Euronextfamilie steeds belangrijker te worden voor grote internationale bedrijven.

Ackmans Pershing Square Holdings is één van de investeringsfondsen van moedermaatschappij Persing Square Capital Management. Volgens de Telegraaf gaan de stukken 25 dollar kosten en in totaal 2 miljard dollar opleveren. De notering zal niet in euro’s zijn maar in dollars blijven.

    • Anke Meijer