Wie brouwt binnenkort je favoriete biertje?

Beeld NRC

Wat is er aan de hand op de biermarkt? De drie grootste spelers smijten met miljarden, doen biedingen op elkaar, wijzen elkaar af. SABMiller, de brouwer achter onder meer Grolsch, deed dit weekend een bod op Heineken. Heineken wees het af. Nu mengt het Belgische Anheuser-Busch InBev zich in de strijd en probeert de financiering rond te krijgen voor een bod van 122 miljard dollar op SABMiller.

InBev wil SABMiller, SABMiller wil niet maar wil Heineken wel, Heineken wil alleen blijven en niemand wil InBev. Een complexe driehoeksverhouding. De prijs is hoog, want de drie bezitten de bekendste biertjes ter wereld:

En de koersen stijgen:

Het begin van alle onrust: het gerucht gaat al een tijd dat InBev - dat al zo’n 100 miljard dollar uitgaf aan de overnames van Corona en Budweiser - SABMiller wil. Die zou Heineken nu hebben willen kopen om zijn onafhankelijkheid te bewaken, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Door Heineken over te nemen, zou de brouwer fors groter worden, zijn positie in opkomende markten als Afrika en en Zuid-Amerika versterken, en zo beschermd worden voor inlijving bij InBev. Samen zouden SABMiller en Heineken bijna net zo groot zijn als InBev. Dat heeft bijna 20 procent van de markt in handen.

Tussen al het gooi- en smijtwerk met miljarden dollars, blijft Heineken in ieder geval kalm. Dat kán namelijk helemaal niet overgenomen worden. Tenminste, niet als de familie Heineken niet wil, en dan met name Charlene de Carvalho-Heineken. Zij heeft een controlerend belang via een zogeheten houdstermaatschappij, de Heineken Holding. Deze holding bezit 50,005 procent van de aandelen van Heineken. Charlene de Carvalho-Heineken bezit weer 52,01 procent van Heineken Holding.

Bedrijven die Heineken willen overnemen, kunnen misschien wel voor onrust zorgen, maar uiteindelijk moet de familie - en vooral Charlene de Carvalho-Heineken - akkoord gaan. En dat gaat ze niet. Of in ieder geval, nog niet. Misschien kan SABMiller het beter proberen bij de nummer vier en vijf van de wereld: de Deense brouwer Carlsberg en het relatief onbekende China Resources Enterprise.

    • Yordi Dam & Anouk van Kampen