Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Media

‘De gemiddelde Nederlander pakt 150 keer per dag zijn telefoon uit zijn zak’

Trendwatcher Vincent Everts in RTL Late Night

illustratie martien ter veen
illustratie martien ter veen

De aanleiding

Ken je die man in dat rooie pak met dat blauwe brilmontuur? ‘Trendwatcher’ Vincent Everts duikt regelmatig op bij talkshows om te praten over gadgets. Vorige week zat hij aan tafel bij RTL Late Night, het ging over nieuwe Apple-producten. Everts droeg een horloge waarop hij kan zien welke berichtjes zijn telefoon ontvangt. Hartstikke handig, want „de gemiddelde Nederlander pakt 150 keer per dag zijn telefoon uit zijn zak”. 150 keer! Stel: je slaapt acht uur, dan kijk je dus ongeveer eens per zeven minuten op je telefoon. Een nrc.next-lezer vermoedde „een hopeloze overschatting” en vroeg ons om het te checken.

Waar is het op gebaseerd?

„Trendwatchers zijn niet te vertrouwen”, zegt Vincent Everts. Dat we onze telefoon 150 keer per dag zouden checken, is volgens Everts een getal dat rondzingt in de wereld van trendwatchende bloggers. „Maar hoeveel het gemiddelde echt is? Veel.”

En, klopt het?

De naam die het vaakst met 150 keer checken in verband wordt gebracht, is die van de Fin Tomi Ahonen, een ex-medewerker van Nokia en nu ‘the biggest social media slut in mobile’ (zijn woorden). Dat getal heeft Ahonen niet zelf bedacht, laat hij per e-mail weten, maar werd eerder vermeld door Nokia (2010) en door T-Mobile (2012). Ahonen gebruikt het getal in zijn blogberichten en boeken omdat hij vermoedt dat het dicht bij de waarheid zit.

De persvoorlichter van Nokia, het bedrijf dat het getal in 2010 als eerste gebruikt lijkt te hebben, kan niet vinden over welk onderzoek het gaat. „Daarom moet je maar vertrouwen wat de media schrijven.” In de artikelen waarin de 150 van Nokia wordt aangehaald, staat niet hoe het getal is berekend.

En hoe komt T-Mobile aan 150 keer checken per dag? We pakken het onderzoek waar een medewerker van T-Mobile Nederland ons op wijst erbij: een trendrapport van het Amerikaanse bureau Kleiner Perkins Caufield Byers (KPCB). We komen al snel de naam Tomi Ahonen tegen, want KPCB baseert zich onder meer op wat hij schreef. Toevallig! Het trendbureau haalt er ook verschillende onderzoeken naar telefoongebruik bij, bijvoorbeeld naar het aantal keer dat we verbinding maken met 3G . Vervolgens heeft KPCB de resultaten van soortgelijke onderzoeken bij elkaar opgeteld. Het trendbureau spreekt zelf dan ook terecht van een ‘schatting’.

Tomi Ahonen heeft het getal waar hij zelf zo vaak aan refereert geprobeerd na te rekenen. Bijvoorbeeld zo, schrijft hij in zijn e-mail: „De gemiddelde mens belt drie keer per dag. Dat betekent dat hij of zij ook drie keer gebeld wordt. Dan kijk je bij elkaar niet zes keer op je telefoon, want je moet het telefoontje ook beëindigen. We kijken als we gebeld worden, en als we ophangen. Dat is samen twaalf keer per dag.” Enzovoorts.

Niet bepaald sluitend bewijs.

Er is een ander wijdverspreid onderzoek gedaan naar het aantal keer dat we onze telefoon checken.

Locket, een app die reclame op het scherm van smartphones zet, heeft het gedrag van 150.000 gebruikers gemeten. Website Buzzfeed vermeldt dat Locket „the cold hard proof” heeft dat „we niet kunnen stoppen met het checken van onze telefoons”. Is dat zo?

Volgens Locket ontgrendelen gebruikers (dit onderzoek gaat alleen over smartphones met een Locket-app) gemiddeld 110 keer per dag hun telefoon. Maar dat getal is niet representatief. Bijvoorbeeld omdat Locket de gebruikers een klein bedrag betaalde voor het ontgrendelen van de telefoon. Het kan zijn dat mensen hun gedrag aanpasten om extra geld te verdienen.

Conclusie

En, checkt de gemiddelde Nederlander zijn telefoon 150 keer per dag of is dat een „hopeloze overschatting”, zoals een lezer vermoedde? We weten het niet. In Nederland is het gemiddelde nooit onderzocht. Er zijn wel schattingen. We beoordelen de stelling als ongefundeerd.