‘Iran slaat hulp VS tegen IS af’

foto reuters

Een Koerdische strijder vuurt een mortiergranaat af richting een gebied in de buurt van de Iraakse stad Mosul, dat in handen is van Islamitische Staat (IS). Tijdens een conferentie, die gisteren begon in Parijs om een internationale coalitie te smeden tegen IS, heeft Iran volgens ayatollah Khamenei een uitnodiging van de VS afgeslagen om mee te doen met de coalitie tegen Islamitische Staat. Een dergelijke samenwerking zou ‘leeg’ zijn en daarnaast zitten uitspraken van Amerikaanse overheidsfunctionarissen over de aanpak van IS vol ‘contradicties’, aldus Khamenei. De uitspraken van Khamenei zijn opmerkelijk: de VS lieten vrijdag via minister John Kerry weten dat Iraanse deelname aan de conferentie (en dus de coalitie) ‘ongepast’ zou zijn. Khamenei beweert echter iets anders: „De Amerikaanse ambassadeur in Irak vroeg aan onze ambassadeur om mee te doen aan een bijeenkomst om de strijd tegen IS te coördineren. Dit gebaar werd door sommigen van ons verwelkomd, maar ik ben tegen. Ik zie er niks in om een land te helpen waarvan de handen vuil zijn en de intenties troebel.” Minister Kerry liet gisteren weten dat er van enige militaire coördinatie tussen Iran en de VS geen sprake is. Wel is het zo dat beide landen met elkaar in gesprek blijven. Tijdens de conferentie van gisteren hebben dertig landen ‘gepaste militaire steun’ beloofd aan Irak. Wat dat exact behelst, is nog niet duidelijk. De conferentie ging alleen over de situatie in Irak en niet over die in Syrië, waar IS ook actief is. Syrië was niet uitgenodigd. Dat komt omdat de betrekkingen tussen het Westen en het regime van president Bashar al-Assad zeer slecht zijn.

    • NRC