Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Obama stuurt drieduizend man naar West-Afrika voor bestrijding ebola’

Hulpverleners van het 'begrafenisteam' desinfecteren elkaar nadat ze het lichaam van een aan ebola overleden patiënt hebben aangeraakt.
Hulpverleners van het 'begrafenisteam' desinfecteren elkaar nadat ze het lichaam van een aan ebola overleden patiënt hebben aangeraakt. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

De VS sturen drieduizend militairen naar West-Afrika om de regio te helpen de uitbraak van ebola het hoofd te bieden. Bronnen binnen de Amerikaanse regering zeggen tegen persbureau Reuters dat president Obama dit voornemen vandaag bekend zal maken.

Onderdeel van het plan is om een militair commandocentrum in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia op te zetten om de crisis te coördineren, ruim zeventien medische centra te bouwen en daarnaast duizenden hulpverleners te trainen. Obama heeft de uitbraak van het virus een nationale veiligheidscrisis genoemd. Om te laten zien dat hij de bestrijding van de uitbraak serieus neemt zou hij vandaag in Atlanta de Amerikaanse centra bezoeken voor Disease Control.

De medische centra die opgezet zullen worden, bieden plaats aan honderd patiënten. Volgens hooggeplaatste ambtenaren wil Obama militairen sturen omdat ze uiterst effectief zullen zijn in het coördineren van de wereldwijde hulpverlening. De uitbraak van ebola in Liberia, Sierra Leone en Guinee is de grootste ooit. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft becijferd dat de landen zeker drie of vier keer zoveel hulpverleners en artsen nodig hebben om de uitbraak in te dammen.

Volgens de laatste cijfers van de WHO zijn er zo’n 2.400 mensen overleden van de 4.784 patiënten die besmet raakten. Bijna de helft van hen overleed in de laatste drie weken. Ruim driehonderd gezondheidswerkers zijn besmet geraakt, bijna de helft van hen is overleden.

Klik op de door ebola getroffen landen in de kaart voor slachtoffers per land. Dit zijn de laatst beschikbare cijfers van de overheden in de getroffen landen en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.