Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Twee doden na kettingbotsing(en) met 150 auto’s door mist - A58 dicht

Door de dichte mist hebben er vanmorgen verschillende kettingbotsingen plaatsgevonden op de A58 tussen Goes en Middelburg. De weg is in beide richtingen dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De politie meldt aan Nu.nl dat er zeker 150 auto’s betrokken zouden zijn bij de aanrijdingen.

Er waren zo'n 150 auto's betrokken bij de aanrijdingen.
Er waren zo'n 150 auto's betrokken bij de aanrijdingen. Foto ANP / Arie Kievit

Bij kettingbotsing(en) op de A58 tussen Goes en Middelburg zijn twee doden gevallen, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Het aantal gewonden is nog onbekend. Er zijn zeker 150 auto’s betrokken bij de aanrijdingen. De weg is in beide richtingen dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Update 13.26: bij de kettingbotsing zijn op de A58 ook elf zwaarder gewonden gevallen, en vijftien lichtgewonden zo meldt de Veilgheidsregio Zeeland. De brandweer hield aan het begin van de middag een persconferentie. Een van de zwaargewonden is er ernstig aan toe en wordt behandeld in Rotterdam. Bij het ongeluk zijn vijftig ambulances ingezet.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio Zld Ongeluk #a58 2 doden,1 zwaargewonde,10 gewonden en 15 lichtgewonden.Er waren circa 150 voertuigen betrokken. Informatienummer: 0800-6100

Door de mist, die volgens de VID op de A58 lang bleef hangen, konden weggebruikers slechts tachtig meter voor zich uit kijken. De A58 is een vierbaansweg. De botsingen rond het knooppunt Arnemuiden en de Poel.

Omroep Zeeland sprak een automobilist:

Volgens de politie zijn auto’s aan beide kanten van de weg op elkaar ingereden, al is het nog niet duidelijk of het een grote kettingbotsing betreft of meerdere. Uit foto’s van weggebruikers blijkt in elk geval dat het een flinke ravage is.

Twitter avatar Boontjes Mark Boonman Ravage kettingbotsing #A58 door dichte mist. http://t.co/FsDZjjRHFd
Twitter avatar ArnoudKnegt Arnoud Knegt Wat een geluk, ik kon net op tijd remmen. Op het eerste zicht geen erg zware gewonden waar ik sta. #A58 http://t.co/9be70xnihd
Twitter avatar ArnoudKnegt Arnoud Knegt Er staan hier nu zo’n veertien ambulances. #A58 http://t.co/lKuVOkHIc7
Twitter avatar KevindeNooijer Kevin de Nooijer Ongeluk op A58. Mn Corsa is niet meer http://t.co/odq9jqJFIK

Automobilisten overgebracht met bussen

Inmiddels is opgeschaald naar GRIP4, wat betekent dat meerdere gemeenten erbij betrokken zijn:

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio Zld GRIP4 tbv coördinatie ongelukken #A58. Verschillende gemeenten betrokken. Politie, brandweer en ambulances ingezet. Fors aantal gewonden

Automobilisten worden met bussen naar Arnemuiden en Heinekenszand gebracht. Ook wordt straks een callcenter ingericht. Ook zijn er twee omleidingsroutes ingericht:

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio Zld In verband met het ongeval op #a58 zijn er twee omleidingsroutes: U20 als u Zeeland inrijdt, U21 als u Zeeland uitrijdt.

De Verkeersinformatiedienst roept automobilisten de vluchtstrook vrij te houden:

Twitter avatar vid VID Oproep voor mensen in de file op de #A58: Hou de vluchtstrook vrij. Hulpdiensten rijden af en aan. Ambulancepers. gaat nu soms lopen. #mist
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De #A58 Vlissingen richting Bergen op Zoom blijft nog ú r e n DICHT tussen Middelburg en Goes vanwege de ongelukken.

De rijbaan richting Bergen op Zoom blijft waarschijnlijk de hele dag dicht, de weg richting Middelburg wordt waarschijnlijk wel vanmiddag vrijgegeven. Ondertussen is het nog steeds mistig in Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen is het zicht ongeveer honderd meter, op Zuid-Beveland en Walcheren ongeveer 150 meter. Pas vanmiddag trekt de mist waarschijnlijk weg.