Centrum-links wint bij parlementsverkiezingen

De centrum-linkse oppositie in Zweden heeft de parlementsverkiezingen gisteren gewonnen, zonder absolute meerderheid. Volgens een exitpoll van de publieke omroep krijgt het door sociaal-democraten geleide blok 44,8 procent van de stemmen. De centrum-rechtse coalitie die de afgelopen acht jaar regeerde, zou 39,7 procent van de stemmen krijgen. Daarmee lijkt Zweden na acht jaar privatiseringsbeleid onder premier Fredrik Reinfeldt terug te keren naar de sociaal-democraten die in het naoorlogse Zweden de verzorgingsstaat opbouwden. Er gingen gisteren zeven miljoen Zweden naar de stembus. De verbetering van het onderwijs was het belangrijkste thema voor de Zweden. Het land dook de afgelopen jaren qua onderwijsprestaties naar beneden in de ranglijsten van de OESO.

    • Ap