Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Zo, dat was voorlopig weer de wereldgroep

Het Nederlandse Davis Cup-team verloor dit weekend van Kroatië en degradeert uit de wereldgroep. Deze ploeg is simpelweg niet goed genoeg.

Thiemo de Bakker verloor gisteren de beslissende vijfde partij tegen Marin Cilic in het Davis Cup-duel met Kroatië. Foto ANP
Thiemo de Bakker verloor gisteren de beslissende vijfde partij tegen Marin Cilic in het Davis Cup-duel met Kroatië. Foto ANP

Als een kind zo blij sprintte Robin Haase van de ene tramrails naar de andere en nog een keer terug, om met wilde armgebaren het publiek in het Ziggo Dome te laten delen in zijn extatische blijdschap. Met twee sets tegen nul achter gestaan in zijn tweede enkelspel van het Davis Cup-duel met Kroatië. Maar wel blijven door vechten en in vijf sets alsnog de winst eruit slepen. „Je bent hier om met het team te winnen”, sprak de Nederlandse kopman, die na afloop al weer vlot een frisse indruk maakte. „Maar op de baan moet je het zelf doen.”

Naar de Europees-Afrikaanse zone

Over zijn eigen spel kon Haase (27) dik tevreden zijn. Twee zeges in de single, goed gespeeld in de dubbel. Maar voor een zege op Kroatië bleek het niet genoeg. In het enkelspel verloren Igor Sijsling en Thiemo de Bakker, in de dubbel had specialist Jean-Julien Rojer een mindere dag. Na de 3-2 nederlaag in de play-offs degradeert Nederland uit de wereldgroep weer naar de Europees-Afrikaanse zone van de Davis Cup. Het team van captain Jan Siemerink strijdt al sinds 2012 tussen tafellaken en servet. Maar de kans om opnieuw terug te komen op het hoogste niveau wordt er niet groter op. De Europese groep is sterk, en achter Haase staan de Nederlandse tennissers er niet goed voor.

Knap van De Bakker om in de beslissende vijfde partij de eerste set te winnen van US Open-winnaar Marin Cilic. Heerlijke tiebreak. Dropshots, services tot 210 kilometer per uur, winners links en rechts, het hele arsenaal gooide hij eruit. En zelfs tot diep in de vierde set sloeg de Westlander af en toe weergaloze ballen. „Thiemo speelde heel goed”, sprak Cilic na afloop complimenteus. Maar zijn overwinning (6-7, 6-2, 6-4 en 7-5) was nooit in gevaar.

Een jaar geleden legde De Bakker, die volgende week 26 wordt, het fundament voor promotie naar de wereldgroep door verrassend te winnen van de Oostenrijkse topper Jurgen Melzer. Zijn carrière leek eindelijk weer in een opgaande lijn, wie weet richting zijn veertigste plaats op de wereldranglijst van 2010. In 2014 zakte hij echter terug. „De laatste zes, zeven weken heeft Thiemo maar één wedstrijd gespeeld”, concludeerde Siemerink al vóór het duel met Kroatië. „Hij heeft geen ritme.” Erger nog, „ik zag hem in Alphen aan den Rijn spelen en hij had geen gameplan.” Geen tactiek, dan ben je nergens als tennisser.

Toch moest de juniorenkampioen van Wimbledon 2006 gisteren de beslissende partij tegen Cilic spelen, nadat Haase de stand op 2-2 had gebracht. Andere opties had Siemerink niet meer. Sijsling werd hard afgeserveerd na zijn nederlaag in vier sets in de openingspartij van vrijdag tegen debutant Delic. De nummer 72 van de wereld klaagde na afloop over zenuwen, problemen met eten en slapen, last van zijn rug en uitputting. „Dat was voor hem zuur en voor het team zuur”, nam Haase het gisteren op voor zijn ploeggenoot.

Wachten op de jeugd onder 14 jaar

Sijsling en De Bakker presteren wisselvallig, de laatste maanden in dalende lijn. „De vorm waarin ze voor dit duel bijeen kwamen was minder dan anders”, zei Siemerink na afloop. „Pas als die vorm constanter is, komt de wereldgroep weer dichterbij.”

Want achter deze lichting staat de jeugd niet te dringen. Bij de Kroaten deed de zeventienjarige Borna Coric, die vrijdag verloor van Haase, al de nodige ervaring op in de Davis Cup. Zijn Nederlandse leeftijdgenoot Tim van Rijthoven bereikte op Wimbledon bij de junioren knap de kwartfinales, maar is nog niet toe aan een doorbraak bij de profs. Nu al kijken insiders reikhalzend uit naar de lichting onder 14 jaar. Duurt dat niet erg lang? „Deze jongens zijn 26, 27 jaar en nog niet afgebrand”, verdedigde Siemerink zijn groep. „De jonge aanwas is er op dit moment nog niet, maar daar wordt aan gewerkt.”

Zie zijn kopman sprinten van tramrails naar tramrails. Hij is nog lang niet op. Laat Sijsling en De Bakker er een voorbeeld aan nemen.