Zingen en produceren? Pharrell Williams doet nog veel meer

2014 is het jaar van Pharrell “Happy” Williams. Hij won vier Grammys, scoorde een nummer één hit in 25 landen en verkocht meer platen dan wie dan ook in de digitale geschiedenis. Volgende week treedt hij op in Amsterdams Ziggo Dome.

Zijn vermogen wordt geschat op 80 miljoen dollar. Waarmee verdient hij dat?

Negen dingen die Pharrel Williams allemaal doet:

1. Eigen kledinglijn

Williams kon tien jaar geleden “nergens kleding vinden die bij hem paste”, dus zette hij zelf een kledinglijn op. Zijn merken - de Billionaire Boys Club en Ice Cream Footwear - hebben een geschatte jaarlijkse omzet van 25 tot 30 miljoen dollar. Voor een “Pharrell”-trui betaal je zo’n 300 euro. Sinds 2012 is Jay-Z, wiens vermogen overigens op 500 miljoen dollar wordt geschat, mede-eigenaar.

 

Ook verzamelt hij met G-Star plastic uit de oceaan om er vervolgens jeans van te maken. De tweede Raw for the Oceans-collectie werd eerder deze maand in New York gepresenteerd.

 

2. Parfum

Deze maand lanceerde Williams samen met modehuis Commes des Garçons zijn eerste parfum: G.I.R.L, vernoemd naar zijn laatste soloalbum. Een flesje kost 130 dollar. Williams maakte het geurtje omdat hij vindt dat “bij alle zintuigen een kunstvorm hoort”.

 

3. Social book

Williams heeft ‘s werelds eerste ‘social book’ gepubliceerd. “Inspiration”, waarvan hij de eerste versie liet herschrijven door iedereen die dat wilde. Het boek is een opsomming van wijsheden over het leven en begint met een quote van Williams: “Dit is geen sprookje, ook al heb ik vaak het idee dat mijn leven een sprookje is.”

4. Tentoonstelling

Omdat Williams vindt dat “kunst je aanzet om anders te denken en te leven”, stelde hij eerder dit jaar zijn eerste tentoonstelling samen in het Parijse Salle de Bal: G. I. R. L, wederom vernoemd naar zijn eerste soloalbum. De tentoonstelling gaat over sterke vrouwen in de hele wereld.

5. Juwelen

In 2008 ontwierp Williams de Blason juwelencollectie voor Louis Vuitton, waarvan de prijzen schommelen tussen de 1.400 en 420.000 euro. Inmiddels heeft hij zijn ideeën over dure juwelen bijgesteld. Eerder dit jaar zei hij in een interview dat hij alleen nog sieraden draagt met een “helende en holistische” werking, bijvoorbeeld gele diamanten, smaragd en zoetwaterparels. Williams vindt dat deze stenen “uitstralen wie hij diep van binnen is”.

6. Zonnebrillen

In samenwerking met het Franse merk Moncler lanceerde Williams de Lunettes-collectie – zijn eigen zonnebrillenmerk. Prijzen van de brillen schommelen tussen 220 en 370 euro.

7. BMX-fietsen

Williams is een groot fan van BMX-fietsen - hij had er vroeger zelf één. Niet gek dus dat hij sinds kort mede-eigenaar is van de New Yorkse fietsfabrikant Brooklyn Machine Works. Zij maken luxe fietsen bedekt met - jawel - geel buffelleer. De prijs? 16.500 dollar.

Get More:
MTV Shows

 

8. Betaalzender

Behalve de eigen YouTube-zender i am OTHER heeft de rapper ook een betaalzender - KarmaloopTV - die zich richt op jongeren van achttien tot 34 jaar. De zender wil zijn wat ‘MTV in de jaren tachtig’ was.

9. Moeilijk lerende kinderen

Pharell is ook non-profit bezig. Met zijn stichting From One Hand To AnOTHER vraagt Williams aandacht voor kinderen met leermoeilijkheden in achterstandswijken.

De stichting krijgt geld van onder meer de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. In 2011 begon de stichting met de bouw van een buitenschools centrum voor kinderen, ter waarde van zo’n 35 miljoen dollar. Pharrell financierde het project deels zelf.

Een paar maanden geleden haalde Pharrell nog 44.100 dollar op voor de stichting toen hij zijn inmiddels beruchte Vivienne Westwood hoed online veilde. De hoed zit nu ook op Twitter.

    • Liza Jansen