Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Zes doden bij gevechten rondom Donetsk’

Oekraïense soldaten nabij Donetsk. Het bestand houdt stand, maar staat onder druk.
Oekraïense soldaten nabij Donetsk. Het bestand houdt stand, maar staat onder druk. Foto ANP/EPA/Roman Pilipey

Door artillerievuur zijn in Donetsk zes doden gevallen. Daarnaast raakten vijftien anderen gewond. Volgens AP is het de ergste geweldsuitbarsting sinds het ingaan van het bestand tussen de separatisten en Kiev.

De beschietingen vonden plaats in de noordelijke buurten van Donetsk, nabij het vliegveld van de stad. Daar wordt al langer om gevochten.

Twitter avatar rConflictNews Conflict News Photos: #Donetsk. Woodworking in Kuibyshev district is on fire via @tombreadley http://t.co/qmSe1OpsPL

Beide kanten in het conflict wijzen elkaar aan als schuldige. Andrej Lysenko van de Oekraïense Veiligheidsraad tegenover AP:

“Wij hebben vandaag geen beschietingen uitgevoerd op woonwijken. Dat geldt ook voor gisteren en voor alle andere dagen.”

De rebellen en het stadsbestuur beweren echter dat Kiev wel degelijk achter de beschietingen zit. De rebellen zeggen zich te herbewapenen voor het geval dat het geweld weer oplaait.

Het bestand staat door de beschietingen van vandaag nog verder onder druk sinds het van kracht werd op 5 september. Sindsdien zijn de grotere militaire operaties gestaakt, maar het blijft onrustig in Oost-Oekraïne. Rondom de havenstad Marioepol zijn sinds het ingaan van het bestand verscheidene schermutselingen gemeld waarbij ten minste één dode is gevallen.

Rampplek MH17 blijft onveilig

De onrust in het oosten bemoeilijk het werk van de experts die de rampplek van vlucht MH17 moeten onderzoeken. Gisteren moesten onderzoekers van de OVSE rechtsomkeert maken toen zij nabij de rampplek werden beschoten tijdens een verkenningstocht, zo meldt RTL Nieuws vanavond. Eén pantserwagen van de OVSE moest door mortierinslagen worden achtergelaten.

Premier Rutte kondigde vrijdag aan dat die dag dertig extra onderzoekers naar het gebied gingen in de hoop dat het bestand tussen de rebellen en Kiev tot een veiligere situatie in het rampgebied zou leiden. Door het incident van gisteren en de aanhoudende schermutselingen tussen separatisten en het Oekraïense leger lijkt dit niet zeer waarschijnlijk.