We kopen meer voedsel, maar waar laten we dat? Cijfers van de detailhandel

RIJSWIJK - Een leeg winkelwagentje. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Omzet hoger in juli

Update 09.30 uur: In juli heeft de detailhandel weer iets meer omgezet; 0,7 procent meer dan een jaar eerder. Consumenten gaven meer uit aan voedingsmiddelen, en kochten grotere hoeveelheden in. Desondanks noteerden de non-food winkels een kleine omzetdaling. De prijzen in de detailhandel daalden licht met 0,8 procent.

De boodschappenkar mag weer vol, maar die nieuwe koelkast of auto moeten nog even wachten. Ondernemers in de detailhandel in de voedingsmiddelenbranche zien al enkele maanden groei, maar non-food drukt de totaalcijfers. Vandaag publiceert het CBS de nieuwe omzetcijfers van de Nederlandse detailhandel.

Tegenvallende omzet non-food drukt de branchecijfers..

De non-food sector moest vijf procent inleveren in juni, ten opzichte van een jaar daarvoor. De daling kwam door een aanzienlijk omzetverlies bij de kleding- en meubelwinkels en elektronicazaken. Dit terwijl supermarkten en andere voedingsmiddelenwinkels in het eerste halfjaar maar liefst vijf maal meer omzet draaiden dan eerder. Een teken van herstel in de sector? Daar lijkt het - weliswaar voorzichtig - op.

..maar de tijd van hard bezuinigen is voorbij..

De tegenvallende branchecijfers stemmen de ondernemers niet negatief. In de periode van januari 2011 tot en met juni 2014 verwachtten ondernemers in de detailhandel 26 keer dat hun omzet zou verbeteren. Terecht? Nee. Van de 26 maanden waarin verwacht werd dat er meer geld verdiend zou worden, gebeurde dit 16 keer niet.

..en de ondernemer houdt hoop

    • Yordi Dam