Veel verrassend goede Nederlandse zangers op Vocalistenconcours

De Canadese tenor Andrew Haji won gisteren in Den Bosch het 50ste Internationaal Vocalisten Concours. Hij kreeg ook de persprijs vanwege het gemak waarmee hij zong en zijn ontwapenende optreden. Haji (1985), al aardig op weg om de gestalte van Luciano Pavarotti te evenaren, zong het gevoelige Una furtiva lagrima van Donizetti en een deel uit het oratorium Elias van Mendelssohn. De internationale jury stond onder leiding van Dame Kiri Te Kanawa, die tijdens het concours ook een masterclass gaf.

In totaal hadden zich 450 deelnemers uit 50 landen aangemeld. Na de voorronden bleven er 13 over. Onder hen was een contigent van vier verrassend goede Nederlandse zangeressen in de categorie opera en oratorium. Sopraan Deirdre Angenent, een klassieke podiumverschijning die imponeerde in stijlvolle vertolkingen van Mozart en Strauss (Es gibt ein Reich uit Ariadne auf Naxos), kreeg de Opera Nederland Prijs, de Publieksprijs en de IVC Brava Kijkers Prijs.

Tijdens een erg rommelige prijsuitreiking werden ook de mezzo’s Florieke Beelen en Francien Vis onderscheiden. De vaak flamboyante Beelen kreeg de Arleen Auger Allround prijs voor haar optredens in verschillende categoriën. Vis was de beste vertolker van het magische, kleurrijk geïnstrumenteerde verplichte werk Quale coniugium! Willem Jeths componeerde het op een in het Latijn vertaalde tekst van Pé Hawinkels over De tuin der lusten van Jeroen Bosch.

De Amerikaanse tenor Matthew Newlin won de Operaprijs, de Britse mezzo Catriona Morison kreeg de Oratoriumprijs. De Chinese Yibao Chen, die in sensuele stijl en met danspasjes een Meine Lippen, sie küssen so heiss van Franz Léhar zong, kreeg ex-aequo met Iris van Wijnen de prijs van de provincie Noord-Brabant. De finale in de categorie Lied Duo werd vrijdag gewonnen door de Zwitserse bas-bariton Milan Siljanov en de Georgische pianist Nino Chokonelidze. Ook hier won Florieke Beelen twee prijzen, andere prijzen waren er voor Ellen Valkenburg, Michael Wijmering, Iris van Wijnen en Rik Kuppen.

    • Kasper Jansen