Van Basten morgen weer bij AZ, onduidelijkheid over rol

AZ-coach Marco van Basten in de dugout tijdens de wedstrijd tegen Ajax in augustus.
AZ-coach Marco van Basten in de dugout tijdens de wedstrijd tegen Ajax in augustus. Foto ANP / Olaf Kraak

Marco van Basten blijft bij AZ. De afgelopen paar dagen was veel verwarring ontstaan over diens positie, nadat de oud-international werd geconfronteerd met gezondheidsklachten. Na een rustperiode zal Van Basten morgen weer aantreden.

Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart meldde vanavond dat beide partijen willen doorgaan:

“Tijdens de gesprekken hebben ook wij onze wens uitgesproken om samen door te willen gaan. Toen ook vanuit de medische staf groen licht werd gegeven, is besloten tot de terugkeer.”

Twitter avatar AZAlkmaar AZ Marco van Basten dinsdag terug op het veld bij @AZAlkmaar. http://t.co/dYxtuVHaqI #nieuws #AZ

Morgen om 10.00, voorafgaand aan de training, wordt er een persbijeenkomst gehouden waar de trainer en AZ hun verhaal zullen doen.

Update 22.01: RTL Nieuws meldt dat nog niet bekend is in welke hoedanigheid Van Basten bij AZ zal terugkeren. Hij zal morgen eerst de spelersploeg toespreken.

Van Basten heeft last van hartkloppingen

Van Basten (49) stapte deze zomer na twee seizoenen bij sc Heerenveen over naar AZ. Twee weken geleden kreeg hij echter last van hartkloppingen, waarop hij zijn werk stillegde. Afgelopen vrijdag schreef De Telegraaf dat hij zijn functie als hoofdtrainer definitief zou neerleggen in verband met de gezondheidsproblemen. Voorbarig, reageerde Van Basten: pas dit weekend zou hij met de club over zijn toekomst praten. Dat gesprek vond gisteren inderdaad plaats en werd vanochtend voortgezet.

Bij de thuiswedstrijd van AZ van afgelopen zaterdag, thuis tegen Heerenveen (0-1), steunden beide supportersgroepen de afwezige Van Basten met spandoeken en een massaal applaus in de 88e minuut, verwijzend naar het jaar waarin hij een groot aandeel had in Oranjes winst op het EK.

De fysieke klachten van Van Basten zouden voortkomen uit het verdriet van het overlijden van zijn vader, in juli. Hij was altijd de grootste supporter van de voetballer Van Basten. Hoewel de trainer er drie weken geleden nog tamelijk monter uitzag na de verloren wedstrijd tegen Willem II, stelde hij een dag later in gesprek met Kees Jansma in diens praatprogramma dat “de binnenkant wel eens anders kon zijn dan de buitenkant”.

Assistent-coach Alex Pastoor nam de afgelopen wedstrijden de plek van Van Basten in.