Tintelende zeggingskracht

Groei is het trefwoord dat het meest van toepassing is op jazzpianist Gideon van Gelder. Niet alleen behaalde hij sinds zijn mooie debuut Perpetual in 2010 zijn graad als arts/psychiater, ook ligt er nu een indrukwekkend muziekvervolg, het album Lighthouse met zijn internationale kwartet. Perpetual was een muzikale groet uit New York, waar de pianist zich dankzij beurzen muzikaal kon ontwikkelen. Lighthouse gaat verder op mooi melodisch raffinement en impressionistische akkoorden, maar er is ook een groter loskomen van de materie. De moderne, soepele composities van Van Gelder tintelen van leven en zeggingskracht. Nog meer koos hij zijn medespelers uit op expressie: drummer Jamire Williams als luchtige, maar zacht dwingende timekeeper, de ronde toon van blazer Lucas Pino, de mystieke woordeloze improvisatie van zangeres Becca Stevens en de harmonie voedende bassist Rick Rosato. Het maakt dat de pianist al scheppend nog meer zijn gevoel volgt.

    • Amanda Kuyper