Zwarte Piet is geen slaaf maar ook geen eeuwenoude boeman

Foto anp

Zwarte Piet is nooit een slaaf geweest. Maar hij is ook geen nazaat van de boemannen uit een eeuwenoude Europese traditie. Dat blijkt uit Het verhaal van Zwarte Piet dat de abonnees van het tijdschrift d Immaterieel Erfgoed vandaag krijgen toegestuurd.

Het 24 pagina’s tellende artikel, geschreven door Frits Booy, historicus en ijveraar voor de Sinterklaastraditie, rekent af met enkele argumenten van het pro-Pietkamp. De boemannen en kinderschrikken die in Midden-Europa Sint Nicolaas begeleidden, of het duiveltje Herne dat ook in middeleeuws Nederland werd opgevoerd, „zijn (...) duidelijk geen zwarte pieten”.

Booy schrijft dat het „zeer begrijpelijk (is) dat vooral donkere mensen grote moeite hebben met het personage Zwarte Piet”. Maar hij stelt vast dat „nergens uit blijkt dat Zwarte Piet een slaaf is”. En concludeert: „Goed beschouwd is het juist erg positief dat donkere mensen de hoogbejaarde Sinterklaas willen helpen.”

Booy suggereert enkele concessies ter bevordering van de houdbaarheid van Piet: de krulpruiken kunnen weg, de lippen zouden niet zo rood hoeven en de donkere schmink kan vervangen worden door roetvegen.

Bij de PVV zal Booy geen gehoor vinden voor zijn verzoenende woorden. Kamerlid Martin Bosma heeft „het hele weekend zitten schrijven” aan een wetsvoorstel dat gemeenten verplicht bij officiële Sinterklaasevenementen „Zwarte Piet zwart te laten en de liedjes niet te veranderen”. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vanochtend in het tv-programma Vandaag de dag. „Omdat we onze cultuur willen beschermen.”

Wilders reageerde op berichten over de modernisering van de Sinterklaasliedjes, waarbij onder andere verwijzingen naar Zwarte Piets rol als ‘knecht’ zijn geschrapt.