Op z’n hondjes werkt het beste

Seks en rugpijn zijn slechte bedgenoten. Een zere rug kan van vrijen een marteling maken. Canadese bewegingswetenschappers hebben nu onderzocht bij welke standjes de kans het kleinst is dat de rugklachten spelbreker zijn. Hun eerste resultaten, voor mannen met rugpijn, zijn staan in vakblad Spine.

In westerse landen maakt ongeveer driekwart van alle volwassenen wel eens een periode door met rugklachten. Voor een grote meerderheid van de patiënten betekent dit dat het seksleven tijdelijk op een lager pitje staat. Huisartsen raden soms de lepeltje-lepeltje positie aan voor mannen met rugpijn, schrijven de onderzoekers, maar daar is geen wetenschappelijke basis voor.

De wetenschappers onderzochten bij tien paren welke bewegingen de wervelkolom maakt tijdens het vrijen in drie gangbare posities: lepeltje-lepeltje, op zijn hondjes en in de missionarishouding. Standjes waarbij de man op zijn rug ligt zijn niet onderzocht. De deelnemers werden beplakt met allerlei sensoren waarvan de onderlinge bewegingen precies worden geregistreerd.

Uit hun registraties blijkt volgens de onderzoekers dat seks op zijn hondjes geschikt is voor de grote groep mannen bij wie de rugpijn vooral opspeelt als zij voorover bukken. Daarbij is het wel van belang dat de partner op haar ellebogen steunt en niet op haar handen. In het laatste geval bewegen de wervels iets meer ten opzichte van elkaar, wat eerder pijn geeft. De lepeltjes-positie scoort van alle onderzochte standjes het slechtst. Ook de missionarispositie wordt niet aanbevolen. Als het paar er toch voor kiest, kan de man het best op zijn handen steunen en niet op zijn ellebogen, melden de onderzoekers.

    • NRC