Alberto Contador wint Vuelta voor derde keer

Foto ap

Alberto Contador heeft gisteren voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Spanje gewonnen. De 31-jarige Spanjaard nam in de afsluitende tijdrit in Santiago de Compostella geen risico op het natte parcours. Hij eindigde in de korte tijdrit (9,7 kilometer) op plek 101. Maar zijn leiderstrui kwam geen moment in gevaar. Contador schreef de Ronde van Spanje eerder al in 2008 en 2012 op zijn naam.

De Brit Chris Froome en de Spanjaard Alejandro Valverde eindigden als tweede en derde in het algemeen klassement. Wilco Kelderman is de beste Nederlander. De 23-jarige renner van Belkin werd veertiende.

Contador moest twee maanden geleden nog opgeven in de Tour de France na een zware valpartij. De klimmer liep een breukje in zijn scheenbeen en een knieblessure op. Een rentree in de Vuelta leek te vroeg te komen, maar tien dagen voor de start kondigde hij toch zijn deelname aan.

Hoewel de renner van de Tinkoff-Saxo-ploeg op voorhand vreesde geen rol van betekenis te kunnen spelen in het klassement, veroverde hij al na anderhalve week dankzij een sterk optreden in de eerste individuele tijdrit de leiderstrui. Ook in het hooggebergte toonde Contador zijn klasse met twee ritzeges. De tijdrit werd gisteren gewonnen door de Italiaan Adriano Malori.

    • Novum