Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Rijke oogst

Wat is september toch een topmaand. Culinair gezien dan. Hoewel in het Oudnederlands augustus als oogstmaand wordt aangeduid, lijkt de natuur juist nu nog veel guller. Op de markt vechten de laatste zomergroenten en het laatste zomerfruit om een plaatsje naast het eerste herfstspul. Geen beter moment om al deze overvloed te conserveren. Daarom koken we deze week uit Rijke oogst van de Alys Fowler.

‘Inmaken en bewaren uit eigen tuin’, luidt de ondertitel van het boek, maar van dat laatste hoeft natuurlijk niemand zich iets van aan te trekken.

Wie geen tuin heeft, heeft vast wel een markt in de omgeving. Of een Turkse supermarkt om de hoek. Of vrienden die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun snijbiet, groene tomaten of valappeltjes aan moeten.

Inmaken, of dat nu wecken, drogen, inleggen of fermenteren is, is knetterhip. Het boek van Fowler, die een tijdje het BBC-programma Gardener’s World presenteerde en een flink aantal bestsellers over tuinieren op haar naam heeft staan (onder meer De eetbare tuin), is dat op een prettige manier niet. Het is eerder een degelijke, praktische gids waarin basisconserveringstechnieken worden uitgelegd en veelal brave, niet bijster vernieuwende recepten worden gegeven voor zaken als jam, chutney, appelmoes, pesto, courgettes in het zuur, citroenen in het zout en kruidenazijn.

Maar hier en daar komt de auteur ineens met iets echt bijzonders. Zoals gundruk, een traditionele gefermenteerde groente uit Nepal. (Fowler baseert haar gundruk-recept weer op dat uit The Art of Fermentation van Sandor Katz, een boek dat door fans als de fermentatiebijbel wordt beschouwd en dat ik iedereen met fermentatieambities kan aanbevelen, maar dit terzijde.)

Later deze week maken we zo’n gundruk. De mijne staat as we speak te fermenteren, dus ik kan nog geen verslag doen van de smaak. Maar die belooft doordringend en superzuur te worden, ‘als goede zuurkool’.

Verder heb ik ervoor gekozen zo divers mogelijke en vooral niet al te bewerkelijke recepten met u te delen.

In bier en zuur ingelegde bloemkool, chutney van groene tomaten en appel en, misschien wel mijn favoriete recept uit dit boek: homemade tabasco.