Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

PVV werkt aan dwangwet voor behoud Zwarte Piet

De PVV werkt aan een dwangwet voor het behoud van de zwarte Zwarte Piet. Tweede-Kamerlid Martin Bosma heeft “het hele weekend zitten schrijven” aan een wetsvoorstel dat gemeenten verplicht bij officiële Sinterklaasevenementen “Zwarte Piet zwart te laten en de liedjes niet te veranderen”.

De intocht in Amsterdam vorig jaar. De Pieten hadden toen voor het eerst geen gouden ringen in.
De intocht in Amsterdam vorig jaar. De Pieten hadden toen voor het eerst geen gouden ringen in. ANP / Evert Elzinga

De PVV werkt aan een dwangwet voor het behoud van de zwarte Zwarte Piet. Tweede-Kamerlid Martin Bosma heeft “het hele weekend zitten schrijven” aan een wetsvoorstel dat gemeenten verplicht bij officiële Sinterklaasevenementen “Zwarte Piet zwart te laten en de liedjes niet te veranderen”.

Dit zei PVV-leider Geert Wilders vanochtend bij het tv-programma Vandaag de dag. “Omdat we onze cultuur willen beschermen.” Wilders reageert onder meer op het bericht dat schrijvers Paul Passchier en Thedo Keizer de taal van de Sinterklaasliedjes hebben gemoderniseerd en daarbij ook verwijzingen naar de ondergeschikte rol van Zwarte Piet (‘kom maar binnen met je knecht’) hebben geschrapt. Hun liedboek komt in oktober uit, met bijbehorende cd.

De partij komt met haar voorstel op de dag dat het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed de abonnees van zijn kwartaalblad het essay Het verhaal van Zwarte Piet toestuurt. Het is geschreven door de historicus Frits Booy, ijveraar voor de Sinterklaastraditie.

‘Zwarte Piet was geen slaaf’

In het 24 pagina’s tellende artikel veegt Booy verschillende argumenten van tafel die het pro-Piet kamp aanvoert tegen zijn tegenstanders. Bijvoorbeeld dat Zwarte Piet voortkomt uit een lange traditie van boemannen en kinderschrikken, met griezels als Ruprecht en Krampus die in Midden-Europa Sint Nicolaas begeleiden of het duiveltje Herne dat ook in Middeleeuws Nederland werd opgevoerd. Zij “zijn dus duidelijk geen zwarte pieten”.

Maar hoewel Booy schrijft dat het “zeer begrijpelijk (is) dat vooral donkere mensen grote moeite hebben met het personage Zwarte Piet”, onderstreept hij dat “nergens uit blijkt dat Zwarte Piet een slaaf is”. Hij schrijft:

“Goed beschouwd is het juist erg positief dat donkere mensen de hoogbejaarde Sinterklaas willen helpen.”

Suggesties: geen krulpruiken en al te rode lippen

Ten slotte suggereert Booy enkele concessies. De krulpruiken zouden kunnen worden weggelaten, de lippen zouden niet te rood hoeven en de donkere schmink zou vervangen kunnen worden door enkele roetvegen.

“Er zouden ook vele blanke pages en andere blanke (Spaanse) functionarissen aan het gevolg van Sinterklaas toegevoegd kunnen worden, mits deze maar niet bekend zijn bij de lokale kleine gelovigen. Dus moeten de blanke volgelingen zich lokaal goed vermommen met pruiken, snorren en baarden of van ver komen.”

Dat heeft wel een consequentie volgens Booy: “Maar dan kunnen donkere mensen niet meer voor Zwarte Piet spelen.”