Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Prominente Egyptische activist op borgtocht vrijgelaten

Alaa Abdel-Fattah met zijn zus Sanan bij de begrafenis van hun vader, mensrechtenactivist Ahmed Seif, die vorige maand omkwam.
Alaa Abdel-Fattah met zijn zus Sanan bij de begrafenis van hun vader, mensrechtenactivist Ahmed Seif, die vorige maand omkwam. AP / Hassan Ammar

Alaa Abdel Fattah, icoon van de opstand tegen president Mubarak in 2011 en prominent blogger en regeringscriticus, is op borgtocht vrijgelaten. Dat schrijft zijn zus op Facebook.

Volgens zijn zus Mona Seif is Abdel Fattah met twee andere activisten vrijgelaten voor 5000 Egyptische pond (540 euro). Zijn advocaat bevestigde zijn vrijlating tegenover persbureau AP. De vrijlating van Alaa Abdel Fattah is een belangrijke doorbraak voor de activisten in Egypte, zegt onze correspondent Gert van Langendonck:

“Na de coup van vorig jaar, waardoor president Morsi werd afgezet, richtte de repressie zich niet alleen tegen diens Moslimbroederschap maar ook tegen de seculiere activisten die aan de basis lagen van de opstand van 2011. Abdel Fattah is het symbool van dat activisme. Hij zat in de gevangenis onder alle recente heersers van Egypte, en zijn hele familie staat erom bekend. Recent overleed Alaa’ vader Ahmed Seif, een prominent mensenrechtenactivist.

“Abdel Fattah had eerder een schokkende vijftien jaar cel gekregen voor het overtreden van de betogingswet die na de coup van kracht werd. Die verbood alle betogingen zonder voorafgaande goedkeuring. De betoging in kwestie was gericht tegen die betogingswet.”

Uitspraak betekent niet dat Abdel Fattah vrijuit gaat

Die veroordeling vond plaats in juni. Naast Abdel Fattah werden nog 24 anderen veroordeeld tot vijftien jaar cel. Zij werden allen opgepakt omdat ze zonder toestemming hadden geprotesteerd bij het parlement, wat indruist tegen de omstreden Egyptische demonstratiewet.

Abdel-Fattah en de 24 andere veroordeelde activisten gingen tegen de uitspraak in beroep, waarop ze een nieuw proces kregen toegewezen. Van Langendonck:

“De uitspraak van vandaag wil nog niet zeggen dat Abdel Fattah vrijuit gaat. Het ging om het proces in beroep tegen het oorspronkelijke vonnis. De rechter heeft een nieuw proces bevolen. Abdel Fattah en twee andere beklaagden, Ahmed Abdel Rahman en Wael Matewally, zijn nu vrijgelaten op een borgtocht.”

Recentelijk hielden tientallen journalisten en activisten een hongerstaking tegen de betogingswet en de hechtenis van Abdel Fattah en vele anderen. Ook Abdel Fattah zelf was in hongerstaking.