Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Piet de Rooy wint prijs voor beste boek over landelijke Nederlandse politiek

Historicus Piet de Rooy heeft de tweede Prinsjesboekenprijs gewonnen, de prijs voor het beste boek over de landelijke politiek. Dat heeft de organisatie van de prijs zojuist in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag bekendgemaakt.

De Rooy wint de prijs met Ons stipje op de waereldkaart, een boek over de moderne politieke geschiedenis van Nederland. Over dit boek schreef Menno Hurenkamp, in zijn beschouwing over de drie genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs, in NRC Handelsblad:

‘De Rooy schreef een zeer leesbare geschiedenis van modern Nederland, met oog voor de toevalligheden en onvermijdelijkheden die het karakter van ons land bepaalden. Hij rekent af met zalvende interpretaties van onze poldertradities of onze ‘moreel’ geïnspireerde voorkeur voor recht boven geweld. De bron van onze politieke cultuur vindt hij in de botsingen tussen liberalen, socialisten en religieuzen in de 19de en vroege 20ste eeuw, maar ook in de beperkte omvang van Nederland, dat als ‘stipje’ op de wereldkaart altijd gedwongen is mee te deinen met de buurlanden.’

‘Met de politieke cultuur die daar het gevolg van is, gaat het niet goed, volgens De Rooy. Het ‘declinisme’, de overtuiging dat alles minder wordt, heerst. De economie lijkt duurzaam te haperen, de verzorgingsstaat vangt de gevolgen daarvan steeds minder op en Europa is deel van het probleem, niet van de oplossing. Wat nog aan opvattingen over maakbaarheid leeft, wordt aan de markt overgelaten. Of het de civil society zo slecht gaat als De Rooy denkt, is betwistbaar. ‘In de wijken’ ritselt het van vrijwilligerswerk en burgerinitiatief. Maar dat de politieke partijen ongeveer tegelijk met hun ideologische strijd hun gezag inleverden, staat buiten kijf.’

Voor de prijs waren ook David van Reybrouck: Tegen verkiezingen (De Bezige Bij) en Jeroen Koch: Koning Willem I 1772-1843 (Boom) genomineerd.

Twitter avatar Joannekevdn Joanneke Wie van de drie? Nu bij uitreiking #prinsjesboekenprijs voor beste politieke boek 2014. #prinsjesfestival http://t.co/ttjrTm1gGU

Boekenprijs tijdens het Prinsjesfestival

De uitreiking van de Prinsjesboekenprijs, mede mogelijk gemaakt door ProDemos en NRC Handelsblad, maakt deel uit van het Prinsjesfestival dat van 11 tot en met 15 september rondom Prinsjesdag wordt georganiseerd. Het festival kent diverse activiteiten rondom het thema democratie.

De Prinsjesboekenprijs, waarvoor de drie genomineerden dit jaar uit een groslijst van 61 boeken werden gekozen, bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro. De jury staat onder voorzitterschap van directeur Kars Veling van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat. De andere juryleden zijn de Groningse hoogleraar Gerrit Voerman en politiek verslaggever Michiel Breedveld van Radio 1.

In het juryreglement staat dat onder een politiek boek een boek wordt verstaan ‘waarin met tekst of beeld of een combinatie daarvan informatie wordt geboden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek’. Fictie, verzamelbundels en gelegenheidsboeken zijn nadrukkelijk uitgesloten.

Vorig jaar werd de Prinsjesboekenprijs voor de eerste maal uitgereikt. Deze ging toen naar de Utrechtse historicus Mathieu Segers voor zijn boek Reis naar het Continent (Bert Bakker) waarin de Nederlandse rol bij het Europese integratieproces werd beschreven.