Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Optreden van Israëlische actrice verstoord

Tien activisten hebben zaterdagavond een optreden van de Israëlische actrice Lia Koenig in theater de Doelenzaal in Amsterdam verstoord. Ze riepen leuzen als „Boycot Israël” en „Free Palestine”. Binnen enkele minuten werden ze afgevoerd en kon Koenig (84), een grootheid in haar land, haar onewomanshow voortzetten.

De show maakte deel uit van het Spot On theaterfestival, dat de culturele uitwisseling tussen Nederland en Israël als doelstelling heeft. In de zaal zaten onder anderen Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) en voormalig CIDI-directeur Ronny Naftaniel.

Een van de activisten, Frank van der Linde, zegt desgevraagd dat de actie gericht was tegen de „etnische zuivering” van Palestijnen door Israël. „Koenig heeft zich niet uitgelaten over het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar ze spreekt zich ook niet uit tegen het beleid van de Israëlische regering. Uit alles bleek dat het festival een promotie-evenement voor Israël was. Het wordt gesponsord door de Israëlische overheid en op de website stond: ‘Be there to support Israel’.” Van der Linde kondigt meer acties aan: „Dit is een nieuw begin. Ik heb geen enkele terughoudendheid meer.”

Erga Netz, organisator van het festival, zegt in een reactie dat het optreden van Koenig „hooguit enkele seconden” verstoord is geweest. „De actie bleek een bron van inspiratie voor Lia. In het vervolg van haar show heeft ze er diverse grappen over gemaakt. Ze leek niet erg aangedaan. ‘Ik kom net uit een oorlog’, zei ze.”