Ongemakkelijk dichtbij

foto Mark Cohen
foto Mark Cohen

Mark Cohen (71) fotografeert al veertig jaar in de straten van zijn woonplaats Wilkes-Barre, een voormalig mijnstadje in Pennsylvania. Hij komt vaak zó dicht bij zijn onderwerp dat de foto’s een ongemakkelijk gevoel geven. De fotograaf, en dus ook de kijker, dringen zo het privédomein van de gefotografeerde persoon binnen. Meestal keek Cohen niet door de zoeker en zag hij pas thuis in de donkere kamer wat hij had vastgelegd. Die aanpak van hit-and-run-fotografie is zijn handelsmerk geworden.

Een groot overzicht van het werk van de Amerikaanse straatfotograaf is nu voor het eerst in Nederland te zien. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam worden onder de titel Dark Knees tot en met 11 januari 2015 meer dan honderddertig vintage afdrukken vertoond.