‘Onderzoek bestuurders in koranonderwijs’

Foto ANP / Roos Koole

Gemeenten moeten de antecedenten controleren van bestuurders van stichtingen die islamlessen verzorgen. Hiermee wil een Kamermeerderheid voorkomen dat mensen die de integratie belemmeren les geven aan kinderen.

NRC Handelsblad berichtte zaterdag dat mensen met jihadistische sympathieën in het Gooi onderwijs verzorgen voor kinderen. Hofstadverdachte Jermaine W., die recent met zijn gezin naar Syrië vertrok voor de jihad, blijkt leider van een stichting voor les in de Arabische cultuur. Abou Hafs, die op internet de jihad verheerlijkt, verzorgt in Hilversum al vijf jaar Koranles voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

‘Controleer achtergrond van bestuurders’

VVD, SP en PvdA willen dat er beter gekeken wordt naar de achtergrond van bestuurders van dit soort stichtingen. Volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff is het een bekend gegeven dat extremistische moslims vaak door moskeeën worden geweerd en daardoor uitwijken naar achterafzaaltjes, huiskamers of buurthuizen. „Als zij daar lessen gaan geven aan kinderen, is het belangrijk dat daar zicht op is”, zegt Dijkhoff. „Juist daarom moet er goed naar antecedenten van bestuurders worden gekeken.” Volgens het Kamerlid zouden gemeenten deze taak op zich kunnen nemen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch:

“Het is heel relevant dat gemeenten weten met wie ze te maken hebben. We willen geen zedendelinquenten binnen een sportclub. En ook geen mensen met extreme opvattingen die religie-onderwijs geven. Vandaar dat je goed naar de achtergronden van die mensen moet kijken.”

Het is voor autochtone bestuurders die de moslimwereld niet goed kennen, niet altijd eenvoudig om erachter te komen wat voor vlees ze in de kuip hebben, zegt Marcouch. Ze kunnen expertise inhuren. „En als de AIVD informatie heeft over bepaalde personen, dan zou dat gedeeld moeten worden met bestuurders in de gemeenten.” Sadet Karabulut (SP) vindt dat de onderwijsinspectie toezicht moet gaan houden bij de Gooise onderwijsstichtingen. „Het lijkt mij niet de bedoeling dat zij les volgen bij organisaties waar mogelijk haat wordt gepredikt.”

Opheldering over Jermaine W.

Ook wil Karabulut van de minister weten hoe het mogelijk is dat Jermaine W., die al jaren in beeld is bij de inlichtingendienst, een onderwijsstichting kon leiden. „Wat heeft de gemeente gedaan, wat heeft de overheid gedaan? Als dit soort figuren een lesstichting oprichten, moeten er toch alarmbellen gaan rinkelen?”

Marcouch roept ook ouders op om alert te zijn en goed te kijken aan wie ze hun kinderen toevertrouwen. „Het gaat niet alleen om beschikbaarheid en of het dichtbij is. Maar ouders moeten ook goed kijken of de omgeving pedagogisch verantwoord is.”