Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Games

Neushoornproject geeft geld terug aan Postcodeloterij

Foto AFP

De wildparkstichting Peace Parks Foundation heeft 22 miljoen rand (1,5 miljoen euro) teruggestort op de rekening van de Nederlandse Postcode Loterij. De Postcode Loterij schonk eerder dit jaar 14,4 miljoen euro aan Peace Parks om de strijd tegen de stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen te steunen.

Het geld was onder meer bedoeld voor een project waarbij de hoorns van neushoorns geïmpregneerd zouden worden met een mengsel van verf en gif, zogenoemde horn infusion. NRC Handelsblad berichtte eerder dit jaar over de scepsis onder natuurbeschermers over de effectiviteit van dit project.

‘We waren te naïef’

Ruud Bijl van Peace Parks Foundation Nederland bevestigt vanochtend tegenover NRC dat een deel van het geld is teruggestort op de rekening van de Nederlandse Postcode Loterij naar aanleiding van de kritische berichtgeving.

“Peace Parks Foundation ziet voorlopig af van dat deel van het wetenschappelijk onderzoek dat de bestaande infusiemethoden als mogelijke techniek om de hoorn van de neushoorn waardeloos te maken (te devalueren) nader bekijkt. De reden hiervan is de ontstane discussie over deze techniek. Deze discussie leidt te veel af van het hele programma en het doel daarvan, namelijk de stroperij op neushoorns stoppen.”

De voorzitter van de Peace Parks Foundation, de steenrijke zakenman Johann Rupert, zei gisteren in de Sunday Times dat de stichting te vroeg heeft gejuicht heeft over de methode.

„We waren naïef en te enthousiast in ons geloof dat horn infusion zou helpen”, verklaart Rupert in de krant. „Toen wij ontdekten dat het niet zo effectief werkte als aanvankelijk werd beweerd en wij geloofden, hebben wij onmiddellijk de Nederlandse Postcodeloterij geïnformeerd. [...] Nog voor wij wisten dat het geld zou worden toegekend aan Peace Parks Foundation.”

Rupert ontkent dat zijn Foundation de Nederlandse Postcode Loterij heeft misleid door hoorn-impregnatie aan te prijzen als een wondermiddel tegen de stroperij van neushoorns. „Heel kort gezegd: dit was een mislukking, geen misleiding”, aldus
Rupert in de Sunday Times.

Woordvoerster Marieke van Schaik van de Postcode Loterij bevestigt dat 1,5 miljoen euro is teruggestort. Het staat nu op een aparte rekening die wordt geblokkeerd totdat duidelijk is voor welke methode het kan worden gebruikt. Mocht uit het onderzoek blijken dat horn infusion niet de beste weg is, dan wordt dit bedrag in overleg ingezet voor andere programma’s die de neushoorn ten goede komen, aldus de Postcode Loterij.

Ruim veertien miljoen ging naar het WNF en Peace Parks Foundation. Foto De Nationale Postcode Loterij

De Nederlandse Postcode Loterij kende in februari 14,4 miljoen euro toe aan de Peace Parks Foundation. Tijdens de uitreiking van de cheque op het Goed Geld Gala noemde premier Rutte hoorn-impregnatie nog „de sleutel” tot bestrijding van het stropen van neushoorns.

Vraagtekens bij impregneren van hoorns

Vorig jaar werden meer dan 1.000 neushoorns gedood in de wildparken van Zuid-Afrika. In NRC Handelsblad plaatsten deskundigen in juni al vraagtekens bij het op grote schaal impregneren van hoorns. Onderzoek zou niet hebben aangetoond dat impregnatie met de cocktail van gif en verf stropers daadwerkelijk tegenhoudt.

Universitair docent Bram Büscher van de Erasmus Universiteit schreef een kritisch stuk over het hele project. „Expliciet geeft Rupert nu toe dat ze vooraf al wisten dat het niet klopte wat ze presenteerden tijdens het Goed Geld Gala – en wat ze premier Rutte ook lieten presenteren”, zegt Büscher, in een reactie op de beslissing van de Peace Parks Foundation. “Dit hadden ze bij de Postcode Loterij aangegeven, maar desondanks heeft de Postcode Loterij toch besloten horn infusion als het magische middel te presenteren dat de neushoorn zou redden.”

“Op dat moment hadden we nog wel het idee dat de infusietechniek kon worden geperfectioneerd”, zegt woordvoerster Van Schaik van de Postcode Loterij.
“Achteraf hebben we in de uitzending te veel nadruk gelegd op die techniek.”

De 14,4 miljoen euro die aan Peace Parks Foundation werd toegekend, was voor het grootste deel bestemd voor andere technieken om de neushoorn te redden. De stichting zegt in een schriftelijke reactie door te gaan met onderzoek naar methoden om de waarde van de hoorns te verminderen.