Chinese vrouw, moeder en 24 jaar oud, blijkt geboren zonder kleine hersenen

Een jonge Chinese vrouw die zich liet onderzoeken omdat zij last had van duizeligheid en misselijkheid, bleek tot verrassing van de neurologen in het militaire ziekenhuis van Jinan geen kleine hersenen te hebben. De normale plek achterin in haar schedelpan was gevuld met hersenvloeistof, zichtbaar als een zwarte vlek op MRI-beelden. Dat schrijven de Chinese artsen deze maand in het tijdschrift Brain. De vrouw is de negende patiënt ter wereld waarbij deze uiterst zeldzame geboorteafwijking is geconstateerd, maar het bijzondere is dat gemis van een belangrijk geacht hersenonderdeel in haar geval geen ernstige handicaps met zich meebracht. Haar spraak is lijzig en ze loopt wat moeilijk,maar verder lijkt er weinig aan de hand. Dat zegt veel over de plasticiteit van de menselijke hersenen, schrijven de artsen. (NRC)