Zwijnen gered, daarna gedood

Een jachtopziener schiet de zwijnen dood. Foto ANP

Nadat de brandweer gisterochtend twee uur bezig is geweest met het redden van acht wilde zwijnen uit de Zuid-Willemsvaart, zijn de dieren op de oever door een jachtopziener doodgeschoten. De zwijnen mogen in Nederland alleen leven in de nationale parken De Hoge Veluwe en De Meinweg. Daarbuiten kunnen ze in opdracht van de provincies worden afgeschoten, omdat de dieren overlast voor onder meer verkeer en landbouw kunnen veroorzaken. De Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA, Natuur) zegt dat er geschoten mág worden, niet dat het móét. „Dit was overigens executie. De dieren hadden geen enkele kans.” Overigens mag er op zondag niet geschoten worden. Woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming vraagt zich af waarom de zwijnen niet zijn teruggebracht naar De Meinweg, dat zo’n dertig kilometer van de Zuid-Willemsvaart gelegen is. De Partij voor de Dieren heeft vragen in de Tweede Kamer gesteld over het incident.

Rond elf uur gisteravond rukte de brandweer in Weert nog een keer uit, nadat een langs de Zuid-Willemsvaart afgemeerde schipper een zwijn had zien zwemmen. De brandweer heeft een uur lang met een boot gezocht, maar geen dier kunnen vinden. (NRC)