Naar China rijden op je koffieprut - en weer terug

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De uitreiking van de Green Challenge Award in de Gashouder in Amsterdam.

Wie: Boudewijn Poelmann, voorzitter van de United Postcode Lotteries, Juryvoorzitter Ellen MacArthur en de groene ondernemers Pierre-Yves Cousteau, Diego Acevedo, Devin Malone, Trang Tran en Arthur Kay.

Het thema ‘groen’ hebben ze bij de uitreiking van de Green Challenge Award bloedserieus genomen. Groen tapijt. Enorme planten. Vogelgefluit onder een junglebeat. Muntthee. Alle lampen hebben een groen filtertje gekregen waardoor de bezoekers er in het licht wat ziekjes uit zien. Terwijl het nu juist de bedoeling is de wereld een beetje mooier te maken.

Alleen op een bootje

Want tijdens de uitreiking krijgt de ondernemer met het groenste ondernemingsplan een half miljoen euro van de Postcodeloterij. “Wij willen innovatie mogelijk maken en stimuleren om zo de overgang naar een ‘low-carbon’-economie te versnellen”, laat voorzitter Boudewijn Poelmann weten. Minder kolen, gas en olie, en meer zon, water en wind dus.

Degene die daar het beste over kan vertellen is Ellen MacArthur. Ze zeilde op haar 24ste in haar eentje de wereld rond. Alleen op haar bootje kwam ze erachter hoe afhankelijk ze was van natuurlijke energiebronnen. En hoe belangrijk het was de weinige middelen die ze had, zo goed mogelijk te gebruiken en te hergebruiken. Ze richtte vervolgens de Ellen MacArthur Foundation op om zich helemaal toe te leggen op het creëren van een nieuwe, circulaire economie. Vandaag is ze voorzitter van de jury die uit de 324 aanmeldingen vijf ondernemers heeft genomineerd.

Groen van de zenuwen

Extra groen door de zenuwen presenteren de jonge ondernemers hun plannen aan het publiek. Pierre-Yves Cousteau wil enorme zeilen op grote schepen laten zetten zodat ze minder hoeven te stoken. Diego Acevedo wil temperatuurverschillen in de oceaan gebruiken om energie op te wekken. Devin Malone maakt biologisch afbreekbare festivaltentjes. Trang Tran bedacht een techniek om eetbare paddenstoelen te laten groeien op rijststro dat anders verbrand zou worden. Maar Arthur Kay heeft volgens de jury het beste plan van iedereen: het ‘upcyclen’ van koffieprut tot biodiesel.

“Per jaar produceren we wereldwijd zo’n 500.000 ton aan koffieafval en dat wordt gewoon weggegooid”, vertelt Kay met een bedrukt gezicht. Zonde natuurlijk. Want uit één ton kan je al genoeg energie halen om met de auto van Amsterdam naar Beijing te rijden. “En weer terug. En dat twee keer.” Kay grijnst trots. Als hij zijn prijzengeld in ontvangst neemt ziet hij er, ondanks de groene spotlights, plots een stuk gezonder uit.

 

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken