Meesterlijke biografie

Op pagina tien van zijn meesterlijke biografie Updike schreef over zichzelf Adam Begley een zin die lijkt op een waarheid als een koe: ‘John Updike schreef over zichzelf.’ Updike (1932-2009) werd geboren in Shillington, een klein stadje in Pennsylvania, waar hij in zijn romans tot op hoge leeftijd met onverholen nostalgie naar zou terugkeren. Een van de opmerkelijkste kenmerken van Updikes literaire loopbaan was hoe moeiteloos die verliep. Al gauw verschenen zijn verhalen in The New Yorker, een blad dat hij al vanaf zijn twaalfde adoreerde en hem een staffunctie aanbood. Anderhalf jaar verbleef hij in New York, schrijvend voor de rubriek ‘Talk of the Town’, tot hij halsoverkop weer de provincie opzocht met zijn jonge gezin. Hij was te veel een plattelandsjongen. Begley schreef deze biografie met de volledige medewerking van Updikes eerste vrouw Mary en zijn vier kinderen uit dat huwelijk.

Updike is een voorbeeldige biografie, bewonderend maar verre van kritiekloos, geschreven in de aangename en zelfverzekerde stijl van iemand die boven op zijn onderwerp zit.

    • Jan Donkers