Waar koop je de meeste sigaretten voor je geld?

Foto iStock

De regering van Zuid-Korea besloot vorige week dat de prijs voor een pakje sigaretten vanaf 1 januari met 225 procent stijgt. Hiermee komt de prijs per pakje in het Aziatische land op 4 dollar en 35 cent. Is dit veel in absolute zin?

In Nederland betaal je al zo’n zes euro - circa 8 dollar - voor een pakje sigaretten. Maar het kan veel gekker: in Australië betaal je omgerekend 17 Amerikaanse dollars voor één pakje Marlboro. Gambia staat onderaan de lijst - hier betaal je 80 cent voor twintig sigaretten van het sigarettenmerk.

Pakje Marlboro het duurst in Australie

Tot zover de prijsverschillen. Want hoeveel pakjes kun je daadwerkelijk kopen aan de hand van de koopkracht? Zet de prijs voor een pakje Marlboro (twintig stuks) af tegen de koopkracht per inwoner dan krijg je NRC Q’s eigen Marlboro-index. Oftewel: wat is de relatieve prijs voor een pakje sigaretten?

Landen waar je relatief het meest en minst voor sigaretten betaalt, volgens de ‘Marlboro index’

Meest
- Malawi
- Vanuatu
- Madagascar
- Mozambique

Westerse landen:
- Nieuw-Zeeland
- Verenigd Koninkrijk

Minst
- Rusland
- Kazachstan
- Wit-Rusland
- Cuba

Waar zijn sigaretten het meest kostbaar?

Swipe door de slides heen om in te zoomen op de verschillende punten in de grafiek. Bekijk een fullscreen versie van de statische grafiek hier

In het rijke Qatar kun je de meeste sigaretten kopen voor je geld, net zoals in Koeweit, Kazachstan en Luxemburg. Sigaretten zijn relatief het duurst in het ministaatje Vanuatu: de betrekkelijk arme 250 duizend inwoners - het bbp per inwoner is slechts een kleine 3 duizend dollar - betalen omgerekend tien euro voor een pakje sigaretten.

Hoeveel pakjes kun je kopen voor je geld?

    • Yordi Dam