Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitie heropent onderzoek naar Holleeder

Archieffoto van het proces tegen Holleeder in 2006.
Archieffoto van het proces tegen Holleeder in 2006. Foto ANP / Juan Vrijdag

Het Openbaar Ministerie heeft vorige week het onderzoek heropend naar de betrokkenheid van Willem Holleeder bij onderwereldmoorden. De heropening van het onderzoek is gebaseerd op de verklaringen van kroongetuige Fred R. Die verklaringen zijn door onderzoeksrechter S.F. van Merwijk op 10 september toegevoegd aan het dossier.

Uit de stukken bij de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred R. blijkt dat Holleeder wordt verdacht in drie moordzaken. Het gaat onder andere om de moord op Cor van Hout, Holleeders zwager. Van Hout en Holleeder werden bekend na de ontvoering van Freddy Heineken.

Daarnaast gaat het om de moorden op hasjhandelaren Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Van der Bijl, eigenaar van het Amsterdamse café de Hallen, was goed bevriend met Cor van Hout. Hij hielp Van Hout en Holleeder met hun vlucht naar Frankrijk na de ontvoering van Heineken. Daarnaast wordt hij verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie waarvan de leden zouden zijn betrokken bij onderwereldmoorden.

Kroongetuige Fred R. heeft in zijn verklaringen verteld dat Holleeder de opdrachtgever is van deze moorden. Het is niet duidelijk hoe Fred R. aan deze wetenschap is gekomen. De advocaat van Holleeder was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Een kantoorgenoot liet weten dat hij vermoedelijk niet zal reageren op vragen over de rol van Holleeder.

Al jaren verdenkingen tegen Holleeder

Justitie vermoedt al jarenlang dat Holleeder betrokken is bij een serie liquidaties. Onderwereldbankier Willem Endstra vertelde in 2003 en 2004 aan de Amsterdamse politie dat een groep criminelen rond Holleeder verantwoordelijk was voor 25 liquidaties. Endstra werd zelf in 2004 vermoord. De vermoedelijke dader overleed later in zijn cel.

Holleeder werd eind 2007 veroordeeld voor de afpersing van vier mannen. Onder hen Willem Endstra en Cees Houtman. Tijdens dat onderzoek bestonden ook al vermoedens dat Holleeder was betrokken bij liquidaties. Omdat er onvoldoende bewijs was, werd Holleeder daarvoor tot dusver niet vervolgd.

Het Openbaar Ministerie meldt dat Holleeder vorige week op de hoogte is gesteld van de voortzetting van het onderzoek.

Lees vandaag in NRC Handelsblad een portret van Fred R.: Moordmakelaar Fred R. was altijd de centrale man (€).