David Cameron: ‘Geen moslims, maar monsters’

De Britse premier David Cameron heeft woedend gereageerd op de onthoofding van de Britse hulpverlener David Haines door Islamitische Staat (IS). „IS doodt en slacht honderden mensen af in naam van de islam. Dat is nonsens. Want de islam is een vreedzame religie. Zij zijn geen moslims, maar monsters”, aldus Cameron. Hij riep gisteren in Londen een crisisberaad bijeen, waarin ministers overleg hadden met de top van het leger. Na dit overleg beloofde hij nogmaals dat zijn regering er alles aan zal doen om „de verantwoordelijken op te sporen en hen te laten boeten voor hun daden, hoe lang dit ook zal moeten duren”. De Britse regering verklaarde eerder dat het dreigement om Haines te onthoofden geen enkele invloed zal hebben op haar beleid jegens de Islamitische Staat. De regering-Cameron sluit niet uit dat Groot-Brittannië gaat meedoen met de luchtaanvallen op doelen van IS in Irak.

De Australische premier Tony Abbott heeft gisteren in een reactie op een oproep van de Verenigde Staten laten weten dat Australië de komende tijd zeshonderd militairen en tien militaire vliegtuigen naar het Midden-Oosten zal sturen om te helpen in de strijd tegen IS. Het land is niet van plan grondtroepen te leveren, maar er staan wel speciale eenheden klaar om het Iraakse leger bij te staan. De militairen zullen gestationeerd worden in de Verenigde Arabische Emiraten. Australië is een van de tien westerse landen die vorige week op de NAVO-top in Wales afspraken maakten over samenwerking tegen IS.

    • Ap