Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Irak-conferentie begonnen: ‘geen tijd te verliezen’ in strijd tegen IS

Hollande (rechts) en zijn Irakese ambtsgenoot Fouad Massoum terwijl ze het Élysée verlaten voor de Irak-conferentie.
Hollande (rechts) en zijn Irakese ambtsgenoot Fouad Massoum terwijl ze het Élysée verlaten voor de Irak-conferentie. Foto AP / Thibault Camus

IS vormt een bedreiging voor de hele wereld, dus moet er een mondiaal antwoord op komen. Dat zei de Franse president Hollande vanochtend bij de opening van de Irak-conferentie die in Parijs gehouden wordt. “We hebben geen tijd te verliezen.”

Ongeveer dertig westerse en Arabische landen zijn in de Franse hoofdstad samen om te praten over een strategie voor het bestrijden van Islamitische Staat, de terreurgroep die delen van het noorden van Irak in handen heeft en ook in Syrië actief is. Zaterdag werd voor de derde keer in korte tijd een westerse man onthoofd door IS; het ging dit keer om de Britse hulpverlener David Haines.

Hollande initieerde de bijeenkomst samen met zijn Irakese ambtgenoot Fouad Massoum. Die zei in zijn openingsspeech dat zijn land strijdt tegen “een van de ergste vormen van terrorisme”.

Twitter avatar Anna_Iva_RT Anna Ivanchenko Opening speeches of French president Hollande and Iraqi president Massoum at the Iraq Conference in Paris http://t.co/MDN67U2b5x

Iran en Syrië, twee buurlanden van Irak, ontbreken op de conferentie. Frankrijk wil Teheran graag bij de strijd tegen de extremisten betrekken, maar de Verenigde Staten voelen daar vooralsnog weinig voor. Regionale grootmacht Saoedi-Arabië is wel aanwezig.

Afgelopen woensdag deed Obama zijn strategie uit de doeken: hij wil dat een “brede coalitie” van ongeveer veertig landen werkt aan het “omverwerpen en uiteindelijk vernietigen” van IS. Daarbij horen “Amerikaanse luchtaanvallen”, maar zeker geen “Amerikaanse troepen op buitenlands grondgebied”. De president liet de mogelijkheid open dat niet alleen in Irak, maar ook in Syrië luchtaanvallen op IS worden uitgevoerd. Welke landen precies meedoen en in welke rol, is nog onduidelijk.