Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Iran slaat Amerikaanse uitnodiging voor coalitie tegen IS af’

Foto ANP/EPA

Iran heeft volgens ayatollah Khamenei een uitnodiging van de VS afgeslagen om mee te doen de coalitie tegen Islamitische Staat. De geestelijk leider van Iran deed deze uitspraken op de dag er in Parijs een conferentie is gehouden om een internationale coalitie te smeden tegen IS.

Een dergelijke samenwerking zou ‘leeg’ zijn en daarnaast zitten uitspraken van Amerikaanse overheidsfunctionarissen over de aanpak van IS vol ‘contradicties’, aldus Khamenei.

‘VS hebben vuile handen’

De uitspraken van Khamenei zijn opmerkelijk: de VS lieten bij monde van minister John Kerry vrijdag weten dat Iraanse deelname aan de conferentie (en dus de coalitie) ‘ongepast’ zou zijn. Khamenei beweert echter iets anders:

“De Amerikaanse ambassadeur in Irak vroeg aan onze ambassadeur om mee te doen aan een bijeenkomst om de strijd tegen IS te coördineren. Dit gebaar werd door sommigen van ons verwelkomd, maar ik ben tegen. Ik zie er niks in om een land te helpen waarvan de handen vuil zijn en de intenties troebel.”

Minister Kerry liet vandaag weten dat er van enige militaire coördinatie tussen Iran en de VS geen sprake is. Samenwerking tussen beide landen tegen IS blijft wel een optie, aldus Kerry. Op de uitspraken van Khamenei dat de VS Iran uitgenodigd zou hebben, wil de minister niet ingaan:

“Dat is niet constructief.”

Irak heeft teleurgesteld gereageerd op de absentie van het buurland op de conferentie van vandaag. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken tegenover AFP:

“We hebben erop aangedrongen dat Iran er vandaag zou zijn, maar die beslissing was niet aan ons.”

‘Arabische landen doen mee’

Tijdens de conferentie van vandaag hebben dertig landen ‘gepaste militaire steun’ beloofd aan Irak. Wat dat exact behelst, is nog niet duidelijk. Wel hebben Franse straaljagers vanochtend verkenningsvluchten uitgevoerd boven Irak. Daarnaast zouden een aantal Arabische landen hebben toegezegd de wapenen op te nemen tegen IS, aldus een Amerikaanse functionaris tegenover AP.
Dit is nog niet bevestigd door de betrokken landen.

De conferentie ging alleen over de situatie in Irak en niet over die in Syrië, waar IS ook actief is. Syrië was niet uitgenodigd; de betrekkingen tussen het Westen en het regime van president Assad zijn zeer slecht.