Heineken wil onafhankelijk blijven en wijst overnamebod van SABMiller af

ANP / Levin den Boer

Heineken wijst een overnamebod van bierbrouwer SABMiller van de hand. Dat laat Heineken weten in een verklaring, in reactie op nieuws over het bod.

Persbureau Bloomberg kwam gisteren met het nieuws naar buiten: SABMiller, de op één na grootste bierbrouwer ter wereld, heeft het op Heineken gemunt. De bierbrouwer had de familie Heineken-Carvalho benaderd met de vraag of ze hun aandelen wilden verkopen. Dat wilden ze niet, meldde Bloomberg gisteren al, gebaseerd op “mensen met kennis over het onderwerp”.

Met Heineken samen zou SABMiller groter zijn dan de Belgisch-Braziliaanse AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld. Volgens Bloomberg was het bod van SABMiller slechts bedoeld als bescherming, omdat AB Inbev óók een bod op Heineken zou willen uitbrengen.

In een verklaring heeft Heineken op nieuws gereageerd. Het biermerk schrijft:

“Als antwoord op recente speculatie van de pers, maakt Heineken vandaag bekend dat het is benaderd door SABMiller voor een mogelijke koop van Heineken. Heineken heeft overlegd met zijn grootaandeelhouder en geconcludeerd dat het voorstel onacceptabel is.

“De familie Heineken heeft SABMiller geïnformeerd over de intentie het erfgoed en de identiteit van Heineken te behouden als onafhankelijk bedrijf. De familie en het management zijn ervan overtuigd dat het bedrijf blijft groeien en de aandeelhouderswaarde behouden blijft.”

Update 9.50 uur: De koers van het aandeel Heineken is 1,78 procent gestegen, naar 60,49 euro. Maar dat zegt niets, twittert onze economieredacteur Menno Tamminga:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Heineken grootste stijger op beurs na overname-avances SABMiller, maar die ene euro koerswinst zegt mij: de markt gelooft er niet in.

Heineken een van de grootste bierbrouwers ter wereld

Het familiebedrijf Heineken bestaat sinds de negentiende eeuw. Het bedrijf, onderdeel van de AEX, is inmiddels actief in meer dan zeventig landen en heeft meer dan 165 brouwerijen. Het is de grootste bierbrouwer van Europa en een van de grootsten ter wereld, met meer dan 250 verschillende bieren in het assortiment, waaronder Amstel en Desperados. Er werken ruim 81.000 mensen.

    • Mirjam Remie