Gevechten in Donetsk en MH17- rampplek

Ondanks het staakt-het-vuren is het geweld in het oosten van Oekraïne dit weekeinde opgelaaid. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakte gisteren melding van gevechten in de stad Donetsk die in handen is van pro-Russische rebellen.

In een gisteravond laat uitgegeven verklaring staat dat er vier granaatinslagen waren op nog geen tweehonderd meter afstand van de plek waar OVSE-waarnemers zich bevonden. Zij moeten toezicht houden op naleving van het bestand. Er zouden bij de gevechten vier doden zijn gevallen, liet een van de rebellen weten aan OVSE.

Vrijdagnacht werd hevig gevochten bij het vliegveld van Donetsk. Volgens het Oekraïense leger voerden de rebellen er beschietingen uit, maar blijft het in handen van regeringstroepen.

Ook werden zaterdag gevechten gemeld bij de rampplek waar vlucht MH17 neerkwam. In Loegansk, een ander belangrijk bolwerk voor de rebellen, was het zaterdag wel rustig op straat. De stad was eerder zwaar getroffen.

Zaterdagochtend reden zo’n 200 Russische vrachtwagens met hulpgoederen de grens over, zonder toestemming van Kiev en zonder medewerking van het Rode Kruis.

De Oekraïense premier Jatsenjoek zei zaterdag dat zijn land nog steeds in staat van oorlog is met Rusland. (AP,Reuters)