Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Kunstmatige intelligentie

Gedachten lezen met magnetisch veld

Met magneten kun je bij de ene mens een simpele gedachte lezen en bij de andere opwekken. Het gaat wel héél traag.

Proefpersonen kunnen tekst aan elkaar overbrengen via signalen die rechtstreeks van brein naar brein gaan, zonder gebruik van beeldscherm of geluid. Een internationaal team van onderzoekers beschrijft in PLOS One experimenten waarin paren proefpersonen communiceerden over een afstand van 8.000 kilometer (van India naar Straatsburg). Hun ‘gedachten’ reisden via internet.

Niet dat de ene proefpersoon ‘Koffie!’ dacht en de ander telepathisch op dezelfde gedachte kwam. De procedure was veel omslachtiger.

Het uitgangspunt waren de woorden Hola en Ciao (‘Hallo’ in het Spaans en ‘Tot ziens’ in het Italiaans) die voor het experiment waren omgezet in ASCII-code, de standaardweergave in enen en nullen van de letters van het alfabet.

De ‘zender’ kreeg deze enen en nullen één voor één te zien, en moest bij een 1 krachtig denken aan handbewegingen en bij een 0 aan activiteit van zijn voeten. De hersengolven die deze gedachten opwekten, werden opgepikt door elektroden op zijn hoofd. De golven die horen bij ‘handen’ zijn goed te onderscheiden van de golven voor ‘voeten.’

Zo ontstond weer een rij enen en nullen die via internet naar Straatsburg ging. Die werden gegeven aan een TMS-apparaat, dat via magnetische velden het visuele centrum van de hersenen kan activeren. De ontvangende proefpersonen kregen zo een niet-bestaande lichtflits (een ‘fosgeen’) te zien. Op de ene plek in het gezichtsveld betekende dat een 1, op de andere een 0. Aldus werd de reeks enen en nullen uit India gereproduceerd. De snelheid van informatieoverdracht was ongeveer twee bits per minuut, vier minuten per letter.

Volgens Marcel van Gerven, universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit, is het voor het eerst dat dit bij mensen is gedaan. Eerder is het gelukt een rat in de VS live dezelfde beweging te laten uitvoeren als een in Brazilië, maar dat was met ingeplante elektroden. „Het is een mooi resultaat maar het verrast me niet,’ zegt Van Gerven. „De technieken hiervoor lagen klaar.”