Fitte Haase voorbeeld voor teamgenoten

Het Nederlands Daviscupteam verliest met 3-2 van Kroatië en degradeert uit de wereldgroep.

Thiemo de Bakker tijdens de laatste wedstrijd van Nederland tegen de Kroaat Marin Cilic. Hij verloor in vier sets en daarmee was de degradatie van Nederland uit de wereldgroep een feit. Foto ANP

Als een kind zo blij sprintte Robin Haase van de ene tramrails naar de andere en nog een keer terug, om met wilde armgebaren het publiek in het Ziggo Dome te laten delen in zijn extatische blijdschap. Met twee sets tegen nul achter gestaan in zijn tweede enkelspel van het Daviscupduel tegen Kroatië, en ook in de vijfde set snel een snelle break voor zijn tegenstander Mate Delic. Maar wel blijven doorvechten en in vijf sets alsnog de winst eruit slepen. „Je bent hier om met het team te winnen”, sprak de Nederlandse kopman, die na afloop al weer vlot een frisse indruk maakte. „Maar op de baan moet je het zelf doen.”

Over zijn eigen spel kon Haase (27) in zijn vijftiende interland dik tevreden zijn. Twee zeges in de single, goed gespeeld in de dubbel. Maar voor winst op Kroatië bleek het niet genoeg. In het enkelspel verloren Igor Sijsling en Thiemo de Bakker, in de dubbel had specialist Jean-Julien Rojer een mindere dag. Na de 3-2 nederlaag in de play-offs degradeert Nederland uit de wereldgroep weer naar de Europees-Afrikaanse zone van de Daviscup. Het team van captain Jan Siemerink strijdt al sinds 2012 tussen tafellaken en servet. Maar de kans om opnieuw terug te komen op het hoogste niveau wordt er niet groter op. De Europese groep is sterk, en achter Haase staan de Nederlandse tennissers er niet goed voor.

Knap van Thiemo de Bakker om in de beslissende vijfde partij de eerste set te winnen van US Openwinnaar Marin Cilic. Heerlijke tiebreak. Dropshots, services tot 210 kilometer per uur, winners links en rechts, het hele arsenaal gooide hij er uit. En zelfs tot diep in de vierde set sloeg de Westlander af en toe weergaloze ballen en hield hij de nummer negen van de wereld lang bij. „Thiemo speelde heel goed”, sprak Cilic na afloop complimenteus. Maar zijn overwinning (6-7, 6-2, 6-4 en 7-5) was nooit in gevaar.

Een jaar geleden legde De Bakker, die volgende week 26 wordt, het fundament voor promotie naar de wereldgroep door verrassend te winnen van de Oostenrijkse topper Jurgen Melzer. Zijn carrière leek eindelijk weer in een opgaande lijn, wie weet richting zijn veertigste plaats op de wereldranglijst van 2010. In 2014 zakte hij echter terug. „De laatste zes, zeven weken heeft Thiemo maar één wedstrijd gespeeld”, concludeerde Siemerink al vóór het duel tegen Kroatië. „Hij heeft geen ritme.” Erger nog, „ik zag hem in Alphen spelen en hij had geen gameplan.”

Toch moest de juniorenkampioen van Wimbledon 2006 gisteren de beslissende partij tegen Cilic spelen, nadat Haase de stand op 2-2 had gebracht. Andere opties had Siemerink niet meer. Sijsling werd hard afgeserveerd na zijn nederlaag in vier sets in het openingsduel van vrijdag tegen debutant Delic. De nummer 72 van de wereld klaagde na afloop over zenuwen, problemen met eten en slapen, last van zijn rug en uitputting. „Dat was voor hem zuur en voor het team zuur”, nam Haase het gisteren voor zijn ploeggenoot op. „Hij had meer kans om te winnen dan ik vandaag.”

Haase zelf moest in de eerste twee sets toezien hoe tegenstander Delic elke belangrijke bal in goud veranderd. Maar opgeven was er niet bij. Aan het eind van de derde set draaide hij de partij in zijn voordeel. „Ik moest diep gaan”, sprak hij. Net als in de duels tegen Oekraïne en Wit-Rusland kwam Haase terug van 2-0, om voor de negentiende keer zijn single te winnen in Daviscup-verband. Alleen Henk Timmer, in de jaren twintig van de vorige eeuw, won vaker.

Chronisch lichamelijk ongemak aan zijn rechterknie bestrijdt de Hagenaar met uitzonderlijke fysieke fitheid. Al gaat het de ene periode beter dan de andere – in de kwartfinale van de wereldgroep tegen titelhouder Tsjechië kon hij geen derde partij spelen tegen Thomas Berdych, Nederland verloor met 3-2 – zo haalt hij de laatste jaren op een vrij constant niveau het maximale uit zijn mogelijkheden. Zijn ploeggenoten Sijsling en De Bakker presteren wisselvalliger, de laatste maanden in dalende lijn. „De vorm waarin ze voor dit duel bijeen kwamen was minder dan anders”, zei Siemerink na afloop. „Pas als die vorm constanter is, komt de wereldgroep weer dichterbij.”

Want achter deze lichting staat de jeugd niet te dringen. Bij de Kroaten deed de 17-jarige Borna Coric, die vrijdag verloor van Haase, al de nodige ervaring op in de Daviscup. Zijn Nederlandse leeftijdgenoot Tim van Rijthoven haalde op Wimbledon bij de junioren knap de kwartfinale, maar is nog niet toe aan een doorbraak bij de profs. Nu al kijken insiders reikhalzend uit naar de lichting onder 14 jaar. Duurt dat wel erg lang? „Deze jongens zijn 26, 27 jaar en nog niet afgebrand”, verdedigde Siemerink zijn groep. „De jonge aanwas is er op dit moment nog niet, maar daar wordt aan gewerkt.”

Zie zijn kopman sprinten van tramrails naar tramrails. Nog lang niet op.

    • Maarten Scholten