Ebola-artsen willen langer in quarantaine op geheime locatie

Twee artsen die wellicht met ebola zijn besmet, zijn terug in Nederland. Ze lijken gezond, maar willen nog niet naar huis.

De twee Nederlandse artsen die in Sierra Leone contact hebben gehad met patiënten die besmet bleken met ebola, kiezen voor zelfopgelegde quarantaine. Dat zegt Pien Bax, directeur van de Lion Heart Foundation, de organisatie waarvoor de twee artsen werkten.

De artsen, 31 en 39 jaar, kwamen gisteren aan in Nederland. Ze zijn direct overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daar werden ze uit voorzorg voor 24 uur ter observatie opgenomen in speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamers.

„Het gaat goed met ze”, vertelt Bax. „Ze zijn jong en gezond en vertonen geen ziekteverschijnselen. Ze verblijven nog de rest van de dag in het ziekenhuis. Als er niets uit de onderzoeken blijkt, dan worden ze ontslagen.”

Toch willen de artsen langer in quarantaine. Bax: „Het ziekenhuis zegt; als jullie niets mankeren, dan mag je hier weg. Maar de drie weken incubatietijd zijn nog niet verstreken. De artsen willen ieder risico uitsluiten en niemand in hun omgeving in gevaar brengen. Daarom kiezen ze ervoor niet naar huis te gaan, maar op een andere locatie in quarantaine te verblijven.”

Dit is een eigen keuze en niet ons advies, laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. „Ze mogen zelf weten waar ze naar toe gaan.” Zolang de GGD maar op de hoogte is van hun verblijfplaats. De artsen hebben een rapportageplicht. Ze moeten tweemaal daags hun temperatuur meten en doorgeven aan de lokale GGD. Het LUMC wilde vanochtend niets zeggen over de toestand van de artsen. „Wij hebben medisch beroepsgeheim”, aldus een woordvoerder. „We wachten op wat het RIVM besluit na de 24-uursobservatie.”

In Sierra Leone droegen de artsen geen volledig beschermende kleding. De patiënten met wie ze tien dagen geleden in aanraking kwamen, vertoonden toen geen symptomen van ebola maar zijn inmiddels overleden.