2Doc: De bommenlegger van Ritthem

NPO 2, 20.25-21.25u.

Op 23 september 2011 ontploft er laat in de avond een caisson op een strand nabij Ritthem in de provincie Zeeland. De klap, die een kracht heeft van 1,6 op de schaal van Richter, is tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. De autoriteiten denken aan terrorisme.

Een twintigjarige, thuiswonende jongen met een voorliefde voor legerattributen wordt door zijn omgeving als mogelijke dader aangewezen en samen met zijn ouders gearresteerd. De ouders worden na een week weer vrijgelaten, de jongen zit zeven weken vast. Uiteindelijk worden de echte daders opgespoord en wordt de familie officieel van elke blaam gezuiverd. Maar voor de familie hebben de gebeurtenissen verstrekkende gevolgen.

In 2Doc: De bommenlegger van Ritthem, een productie van Cobos Films in samenwerking met de NCRV wordt het verhaal van de familie Den Heijer gereconstrueerd. Regisseur Patrick Bisschops toont hoe gemakkelijk mensen onterecht verdacht kunt worden en hoe groot de gevolgen hiervan kunnen zijn. Binnen Europa is Nederland één van de landen met de meeste onterechte gevangenen: ruim 30.000 mensen zaten de afgelopen tien jaar voor korte of lange tijd onschuldig in de cel.