Dit schrijven andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

SABMiller heeft het op Heineken gemunt, schrijft de Volkskrant vandaag op basis van een exclusief nieuwsbericht van Bloomberg. De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwersgroep, de op één na grootste ter wereld, zou volgens het persbureau de familie Heineken-Carvalho hebben benaderd om hun aandelen te verkopen. De Heinekens, aldus Bloomberg, zouden hebben geweigerd.

Het persbureau zegt deze informatie te hebben van ‘mensen met kennis over het onderwerp’. Volgens deze bronnen was het aanbod van SABMiller enkel bedoeld als bescherming omdat ‘s werelds grootste brouwersconcern, AB Inbev, van plan zou zijn een eigen bod op Heineken uit te gaan brengen. Met Heineken samen zou SABMiller groter zijn dan de Belgisch-Braziliaanse AB Inbev.

Volgens de bronnen van Bloomberg wil de familie Heineken-Carvalho de controle over de Amsterdamse brouwerij behouden. SABMiller, dat zelf meerdere malen onderwerp is geweest van overnamegeruchten door concurrent AB Inbev, denkt op dit moment na over een eventuele volgende stap en nieuw bod.

Hoofdeconoom BIS waarschuwt voor nieuwe zeepbellen

Een waarschuwing van Claudio Borio, hoofdeconoom van de Bank van de Internationale Betalingen (BIS) vandaag in het FD. Beleggers gaan er onterecht van uit dat de lage volatiliteit en spreads op de financiële markten ook betekenen dat de risico’s momenteel laag zijn. Dat zijn ze niet, zegt Borio, en daarmee zijn beleggers ‘slaapwandelend op weg naar een forse marktcorrectie‘.

Borio gaf zijn boodschap mee bij de presentatie van BIS’ kwartaalverslag zondagmiddag en vroeg daarbij beleidsmakers wereldwijd de uitbundigheid in de markt voorzichtig aan te pakken. Drie maanden geleden deed de econoom al vergelijkbare uitspraken over het gevaar van de huidige euforie. De situatie doet hem denken aan de periode vóór de recente kredietcrisis en de zeepbellen die toen werden geblazen.

Bij de presentatie gisteren waarschuwde hij voor voor het feit dat de illusie van permanente liquiditeit op de markt weer net zo alom aanwezig is als hij voorheen was. Dat terwijl, zo zegt Borio, ‘de markt nooit liquide zal zijn op het moment dat liquiditeit het hardst nodig is’. Uit het rapport van BIS blijkt dat vooral de opkomende landen een risico lopen omdat de koersen daar slecht worden ingeschat.

Verdeeldheid onder economen over groeiverwachting

Onder Nederlandse economen heerst ‘maximale verdeeldheid over de groeiverwachtingen‘ van de Nederlandse en Europese economie. Dat concludeert economenpanel Me Judice in een peiling die vandaag wordt gepresenteerd, aldus de Volkskrant. Me Judice peilt maandelijks in welke mate economen het eens of oneens zijn over grote economische vraagstukken. Dit door een panel van zo’n 60 deskundigen een aantal stellingen voor te leggen.

De verdeeldheid was dit keer groot. Over de stelling dat de groeiperspectieven in de Eurozone voor de komende tien jaar beperkt blijven tot maximaal 1 procent per jaar, was 37,8 procent het eens tot zeer eens en 29,7 procent het juist helemaal niet eens. Ook over de groeiperspectieven van Nederland, was men het niet eens. 37,8 procent van de economen vond de stelling dat Nederland niet kan hopen op een groei hoger dan 1 procent per jaar, de komende tien jaar correct. 35,1 procent vond die stelling juist volledig onjuist.

Over één ding waren de economen het massaal eens. De Europese Centrale Bank moet níet streven naar een inflatie van 4 procent om de groei te bevorderen. Laat de ECB eerst maar eens het huidige inflatiedoel van 2 procent halen, zo lijkt de consensus onder de economen.

    • Anke Meijer