Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

De Papiermolen: Anton Wachterprijs, Bronzen Uil & Jan Wolkers prijs

Qua boekennieuws is bij NRC Boeken het oog groter dan de maag. In de nieuwsrubriek De Papiermolen stippen we daarom wekelijks nieuws aan dat ons opviel, met deze week aandacht voor twee debutantenprijzen, Valérie Trierweiler en meer.

- Debutanten Pauline Genee (Duel met paard), Shira Keller (M.), Bertram Koeleman (De huisvriend), Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan) en Niña Weijers (De consequenties) zijn genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalig prozadebuut. De jury van de prijs, die op 8 november in Harlingen wordt uitgereikt, bestaat uit Joke Linders, Judith Uyterlinde, Kees ‘t Hart, Maarten ‘t Hart en voorzitter Geart de Vries. In totaal werden er 93 boeken ingestuurd. De prijs, opgericht in 1977, is vernoemd naar de hoofdpersoon uit een romancyclus van Simon Vestdijk. De prijs werd in het verleden gewonnen door Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Ilja Leonard Pfeijffer. Peter Buwalda was de laatste winnaar (2012) met zijn romandebuut Bonita Avenue.

- Nog een debutantenprijs. En weer is Niña Weijers genomineerd. Weijers (De consequenties, Atlas Contact) staat samen met Chris Ceustermans (De boekhandelaar, Manteau), Anne Eekhout (Dogma, Arbeiderspers), Carmien Michiels (We zijn water, De Bezige Bij), Feline Minne (Medea en ik, Houtekiet), Lara Taveirne (De kinderen van Calais, Manteau), Ann Thijssen (De vrouw die blijft, Prometheus), Kris van Steenberge (Woesten, Podium) en Onno Wesseling (De eeuw van Carlos Moreno Amador, De Geus) op de shortlist van De Bronzen Uil 2014, een literaire prijs voor de meest beloftevolle Nederlandstalige auteur. De prijs wordt op zaterdag 11 oktober uitgereikt. De winnaar krijgt 5.000 euro en het bronzen beeld van een uil. De jury van De Bronzen Uil bestaat naast voorzitter Jos Geysels ook nog uit Marnix Verplancke, Anna Luyten, Sylvain Peeters en Dirk Verhofstadt.

- Nederland heeft sinds kort ook een prijs voor het beste natuurboek: de Jan Wolkers Prijs. De kanshebbers voor de prijs, een initiatief van Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds, zijn dit jaar Planken Wambuis, wild en bijster land van verschillende auteurs, De gierzwaluw van Remco Daalder, De Wadden, een geschiedenis van Matthijs Deen, Bibi’s gewone dierenboek van Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel en Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace van Alexander Reeuwijk. Bij de prijs, die op 19 oktober wordt uitgereikt, hoort een geldbedrag van 5000 euro.

- Valérie Trierweiler, de ex-vriendin van de Franse president François Hollande, heeft zich met haar ontboezemingen over haar relatie met de president de woede op de hals gehaald van enkele onafhankelijke boekverkopers. Zij weigeren haar vorige week verschenen boek Merci pour ce moment in de schappen te leggen. „Wij hebben geen aandrang de vuilnisbak van Trierweiler en Hollande te worden”, legt boekhandel Librairie Contretemps in Parijs uit op een plakkaat bij de kassa. „Wij zijn niet de wasmachine voor de vuile was van madame Trierweiler”, meldt een andere winkel over het volgens de gehele Franse politieke elite „indiscrete” inkijkje in het Elysée. „We hebben wel Balzac, Dumas, Maupassant”, probeert een andere boekverkoper ironisch (of snobistisch). Zakelijk verstandig lijkt het allemaal niet te zijn: pragmatischer boekverkopers zijn de eerste druk van het openhartige boek van 200.000 exemplaren inmiddels bijna kwijt.

- Herman Koch ontving op Manuscripta een Platina Boek voor de verkopen van meer dan 500.000 exemplaren van Het Diner. Goud (250.000 ex. verkocht) was er voor De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson en En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini. Harm de Jonge, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk, kreeg het eerste exemplaar van het Kinderboekenweekgeschenk Zestig spiegels, overhandigd, dat tijdens de Kinderboekenweek (1-11 oktober) in een oplage van 345.000 exemplaren verschijnt.

- Ook op Manuscripta: de uitreiking van de Boekverkoper van het jaar. Dit jaar won Walter Jansen van Boekhandel Jansen & De Feijter in Velp. Volgens het juryrapport bevast de winkel, dankzij een nieuwe inrichting, nu niet alleen een lunchroom en een theetuin, maar ook een collectie klassieke muziek. Daar is veel lof voor. Bezoekers noemen de herinrichting ‘rijk’, ‘aimabel’, ‘persoonlijk’. Boekverkoper Jansen zelf wordt geprezen om zijn belezenheid en klantvriendelijkheid.