De ‘kunstmatige planten’ van Panasonic werken steeds beter

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon. Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep. Onze correspondenten praten je bij.

Bij Panasonic komen kunstmatige planten tot bloei. Het Japanse bedrijf beweert het plantaardige proces van energieopwekking - fotosynthese - efficienter verfijnd te hebben dan concurrenten, meldt Asia Nikkei Review.

Opfriscursus fotosynthese hieronder:

De kunstmatige ‘planten’ van Panasonic maken geen suiker en zuurstof maar biobrandstoffen ethanol en methaan via een vergelijkbaar proces. De Japanners hopen dat hun fotosynthese onder andere in auto’s gebruikt kunnen worden om tegelijkertijd broeikasgas koolstofdioxide uit de lucht te halen en de uitstoot ervan te verminderen. De eerste experimenten met voertuigen moeten in 2020 plaatsvinden.

Het proces van Panasonic:

Maar de komende zes jaar heeft Panasonic nog veel werk voor de boeg om hun energieopwekking via de kunstmatige fotosynthese commercieel toepasbaar te maken. Op dit moment is de efficiëntie van hun proces naar eigen zeggen baanbrekend hoog: 0,3 procent. Toch moet dit percentage verdriedubbelen kan hun technologie winstgevend zijn op de markt.

Chinezen met geld willen verkassen

Bijna de helft van vermogende Chinezen wil binnen de komende vijf jaar emigreren, schrijft The Wall Street Journal. Die uitslag komt prominent naar voren uit een enquête van Barclays.

De bank ondervroeg meer dan tweeduizend rijke ondernemers en zakenmensen - met meer dan anderhalf miljard dollar op de bank - uit verschillende landen. Na Chinezen, willen Singaporezen (23 procent) en Britten (20 procent) het liefst de koffers pakken. Voor rijken uit China zijn de redenen om te verhuizen voornamelijk de opleiding voor hun kinderen, economische stabiliteit en een beter klimaat. Daarvoor wijken ze het liefst uit naar Hong Kong of Canada.

Chinese stad geeft smartphonezombies een eigen baan op trottoir

In navolging van een experiment in Washington, scheidt ook de Chinese stad Chongqing de trottoirs in delen voor mensen én zombies. Dat meldt Engadget.

Die zombies zijn geen ondoden, maar mensen die gekluisterd zitten aan hun smartphone of tablet en zonder op te letten en niet opletten. In juli scheidde National Geographic al een straat in de Amerikaanse hoofdstad. Met weinig echt succes. Wat waarschijnlijk te verklaren valt gezien de smartphonezombies niet eens merkten dat de straat verdeeld. Zij zouden zelfs geen beren op de weg opmerken:

Volgens Techcrunch is het opdelen van de straat maar een doekje voor het bloeden. Want hoe werkt de verdeling van het trottoir als de Google Glass, de Apple Watch of een andere wearable door mensen gedragen wordt? In The Capitol houdt het simpel en stelt een oplossing voor: de straten kindveilig maken met stootrandjes.

    • Hans Klis