Economie

De Hema vernieuwt - deze bedrijven zijn er ook al sinds 1926

Foto ANP

Het is dan wel het meest onmisbare merk van Nederland, met zijn rookworst, tompouce en herkenbare rode letters, maar de Hema staat onder zware druk - al een tijdje. De tegenvallende economie, concurrentie via internet en goedkope winkels als Action maken het de winkelketen moeilijk. Eigenaar Lion Capital probeerde eerder van de oer-Hollandse keten af te komen, maar dat mislukte. En de resultaten blijven tegenvallen: vorig jaar liep de verkoop weer terug en was de winst ruim 10 procent lager, en begin dit jaar werd besloten dat 65 werknemers moesten vertrekken.

Tijd voor vernieuwing dus. Het bedrijf begon al een notarisservice, heeft filialen over de grens en wil meer via internet verkopen, en verbouwt nu ook zijn winkels in Nederland. Alle plattegronden van de ruim vijfhonderd Nederlandse vestigingen zijn de afgelopen maanden opnieuw uitgetekend, het assortiment wordt anders, minder schappen en meer tafels - geen winkel blijft hetzelfde. Vandaag wordt het plan gepresenteerd. De “grootste ombouwoperatie sinds de oprichting van de warenhuisketen in 1926″, noemde De Telegraaf het afgelopen week.

Hoe moeilijk is het om het vol te houden sinds 1926? Deze leeftijdsgenoten hebben het ook gered (tot nu toe):