De familie is de baas en wil dat Heineken onafhankelijk blijft

Heineken wil zijn „erfenis en identiteit” behouden en niet overgenomen worden, zo heeft de familie bepaald.

Koers stijgt licht na overnamebod

Bierbrouwer Heineken heeft een overnamebod afgewezen van het Zuid-Afrikaanse SABMiller, de tweede bierbrouwer van de wereld. Dat liet Heineken gisteravond laat weten in een verklaring na berichtgeving van financieel persbureau Bloomberg. SABMiller zou Charlene de Carvalho Heineken afgelopen twee weken hebben benaderd met een overnamebod. De koers van Heineken noteerde vanochtend licht hoger.

Charlene de Carvalho-Heineken, de enige erfgename van Freddy Heineken, heeft een bepalende stem binnen het bedrijf. Zij heeft een controlerend belang via een zogeheten houdstermaatschappij, de Heineken Holding. Deze holding bezit 50,005 procent van de aandelen van Heineken. Charlene de Carvalho-Heineken bezit weer 52,01 procent van Heineken Holding, zo blijkt uit het laatste jaarverslag.

Heineken zegt in de verklaring dat het bedrijf met de „meerderheidsaandeelhouder” heeft overlegd en vervolgens heeft besloten niet in te gaan op het voorstel van SABMiller. De familie Carvalho-Heineken heeft SAB Miller en Heineken laten weten dat het van plan de „erfenis en identiteit” van Heineken als „onafhankelijk bedrijf” te behouden. Hoeveel SABMiller voor Heineken wil betalen, is niet bekend.

Bescherming tegen overname

Heineken is de grootste bierbrouwer van Nederland en de derde brouwer ter wereld. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van ruim 19 miljard euro en maakte 1,6 miljard euro winst. Heineken produceerde vorig jaar 178 miljoen hectoliter bier. SABMiller, onder meer eigenaar van het Nederlandse Grolsch, produceerde 245 miljoen hectoliter bier.

SABMiller zou Heineken willen kopen om zijn onafhankelijkheid te bewaken, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Door Heineken over te nemen, zou de Zuid-Afrikaanse brouwer fors groter worden en zijn positie in opkomende markten als Afrika en en Zuid-Amerika versterken.

Groter worden is voor SABMiller aantrekkelijk, omdat zijn belangrijkste concurrent dat ook doet. De grootste brouwer ter wereld, het Belgische Anheuser-Busch Inbev, nam bijvoorbeeld het Mexicaanse Corona over. SABMiller wordt gezien als de ultieme overnameprooi voor wereldmarktleider ABInbev, dat vorig jaar 426 hectoliter bier produceerde. Een overname van Heineken zou SABMiller tegen die dreiging beschermen.

Een overname van Heineken zou de grootste ooit zijn in de biermarkt. De grootste overname tot nu toe is die van Anheuser-Busch door InBev in 2008.

Druk van beleggers

Bij Heineken is de familie de baas. Als die het bedrijf niet wil verkopen, wordt het lastig. Bij andere beursgenoteerde bedrijven, die geen meerderheidsaandeelhouder hebben, kunnen zogeheten activistische aandeelhouders het bestuur van het bedrijf onder druk zetten om een overnamebod tóch te accepteren. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij ABN Amro in 2007. Toen werd de bank onder druk van hedgefonds TCI overgenomen door een consortium van drie banken, terwijl bestuursvoorzitter Rijkman Groenink een andere voorkeur had.

Bij Heineken is zoiets vrijwel onmogelijk. Bedrijven die Heineken willen overnemen, kunnen misschien wel voor onrust zorgen, maar uiteindelijk moet de familie – en vooral Charlene de Carvalho-Heineken – akkoord gaan. En dat gaat ze niet. Of in ieder geval, nu niet.