Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Boot met ruim 200 migranten zinkt voor Libische kust

Een boot met zo’n 250 Afrikaanse emigranten is gezonken voor de Libische kust. Waarschijnlijk zijn de meeste opvarenden verdronken. Het is de tweede grote bootramp met migranten in korte tijd: in augustus kwamen ruim honderd mensen om die Europa wilden bereiken.

Migranten worden begin september gered op de Middellandse Zee door de Migrant Offshore Aid Station (MOAS) in samenwerking met de Italiaanse kustwacht. In totaal werden die dag zo'n 700 migranten gered, voornamelijk Syriërs, Palestijnen en Eritreeërs, onder wie een baby van twee dagen oud.
Migranten worden begin september gered op de Middellandse Zee door de Migrant Offshore Aid Station (MOAS) in samenwerking met de Italiaanse kustwacht. In totaal werden die dag zo'n 700 migranten gered, voornamelijk Syriërs, Palestijnen en Eritreeërs, onder wie een baby van twee dagen oud. AFP / Moas

Een boot met zo’n 250 Afrikaanse emigranten is gezonken voor de Libische kust. Waarschijnlijk zijn de meeste opvarenden verdronken. Het is de tweede grote bootramp met migranten in korte tijd: in augustus kwamen ruim honderd mensen om die Europa wilden bereiken.

Dat zei een woordvoerder van de Libische marine tegen persbureau AP. Gisteravond waren er slechts 26 mensen gered. De woordvoerder vertelde dat er heel veel lichamen in de zee drijven. De Libische marine is slecht uitgerust en heeft weinig mogelijkheden naar overlevenden te zoeken. De boot zonk bij Tajoura, ten oosten van hoofdstad Tripoli.

Afrikaanse migranten proberen al jaren in gammele bootjes de oversteek naar Europa te maken. Dit jaar bereikten meer dan 100.000 migranten de Italiaanse kust, zo maakte de Italiaanse regering deze week bekend.

Veel migranten maken gebruik van de chaos in Libië sinds de val van dictator Muammar Gaddafi tijdens de Arabische Lente in 2011. De Libische kustwacht bestaat voornamelijk op papier. Er is niet veel meer materieel dan vissersboten en sleepboten die worden geleend van het ministerie van Olie.

Lees ook ‘Station Milaan draaischijf voor Syrische vluchtelingen’.