Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Boot met 500 migranten opzettelijk tot zinken gebracht bij Malta’

Een boot met zo’n 500 migranten aan boord die van Noord-Afrika naar Europa wilden reizen, is vorige week in de Middellandse Zee opzettelijk tot zinken gebracht door mensensmokkelaars. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IMO) bekendgemaakt, zo melden diverse media.

Een boot met zo’n 500 migranten aan boord die van Noord-Afrika naar Europa wilden reizen, is vorige week in de Middellandse Zee opzettelijk tot zinken gebracht door mensensmokkelaars. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekendgemaakt, zo melden diverse media.

De migranten, onder wie veel families en alleenreizende kinderen, hadden 6 september de Egyptische havenstad Damietta verlaten. Ze moesten verschillende keren van boot wisselen tijdens de reis. Toen ze opnieuw werd verteld dat ze op een kleinere boot moesten stappen, maakten de migranten zich zo’n zorgen dat ze in opstand kwamen tegen de mensensmokkelaars, zo zeggen overlevenden.

Een woordvoerder van de IMO zegt:

“Toen ze in de gaten kregen hoe gevaarlijk de situatie was, kwamen veel migranten in opstand en ontstond er een gevecht met de mensensmokkelaars. Zij werden nerveus en ramde de staart van de boot, waardoor de boot zonk. Het grootste deel van de vijfhonderd opvarenden viel in de zee en verdronk. Een paar mensen wisten boven water te blijven door zich aan voorwerpen vast te klampen.”

Aan boord zaten vooral Syrische, Soedanese, Palestijnse en Egyptische migranten. Slechts elf mensen zijn gered, toen ze donderdag werden opgemerkt door migranten aan boord van een koopvaardijschip, zo’n 482 kilometer voor Malta.

Gisteren is een andere boot met honderden Afrikaanse migranten aan boord gezonken voor de Libische kust. Zij kwamen bijna allemaal om. Afrikaanse migranten proberen al jaren in gammele bootjes de oversteek naar Europa te maken. Dit jaar bereikten meer dan 100.000 migranten de Italiaanse kust, zo maakte de Italiaanse regering deze week bekend.