Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Biologische ondernemers vaker in overtreding’

ANP / Lex van Lieshout

Telers en producenten van biologische producten maken vaker overtredingen, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zijn nog nooit zo veel bioboeren en andere biologische ondernemers berispt als dit jaar: meer dan 2300.

Door toezichthouder Skal werden 339 ernstige afwijkingen vastgesteld. In 26 gevallen raakten ondernemers hun vergunning kwijt. Het aantal overtredingen ligt veel hoger dan voorgaande jaren. Volgens Skal gaan ondernemers vooral de mist in bij het certificeren. Van elk onderdeel van een product, van het diervoer en meststoffen tot aan het transport, moet worden aangetoond wat de herkomst is. Dat gebeurt volgens de toezichthouder vaak niet volledig.

Biologische producten zijn in opmars. De biobranche heeft inmiddels een omzet van een miljard euro per jaar. Volgens belangenorganisatie Bionext leidt die groei tot fouten. De organisatie wil dat er meer inspecties komen en dat vooral nieuwkomers vaker worden gecontroleerd.